Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burgery
  • 600 g zmielonej wołowiny (po 150g na każdego burgera)
  • 4 duże papryczki jalapeno
  • Kilka plastrów wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła do smażenia papryczek
Raita
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • Garść świeżych liści mięty
  • 1/2 ogórka, obranego i startego na małych oczkach tarki
  • 1 posiekana papryczka jalapeno
  • duża szczypta soli
Glazura z whisky i czekolady
  • 20-30 ml whisky
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu habanero (można zastąpić tabasco)
Wskazówki
Raita
  1. Przelej jogurt do miski. Posiekaj drobno miętę i dodaj ją wraz ze startym ogórkiem i posiekanym jalameno do jogurtu. Dopraw solą, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki pod przykryciem na czas przygotowania burgerów.

Glazura z whisky i czekolady
  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej.

  2. Zdejmij miskę z rondelka i dolej do niej whisky, po czym wlej kolejno: sos habanero, sojowy i Worcestershire. 

  3. Wymieszaj całość dokładnie do uzyskania konsystencji gładkiej glazury.

Burgery
  1. Rozgrzej masło na średniej patelni i wrzuć na nią czosnek pokrojony w plastry. Podsmażaj go, aż zacznie uwalniać aromaty, po czym pozbądź się czosnku z patelni. Dodaj jalapeno przekrojone na pół (i wyfiletowane z włókien oraz nasion), które smażymy aż zrobią się miękkie i przysmażone przy krawędziach.

  2. Na osobnej patelni usmaż boczek, tak aby oddał prawie cały swój tłuszcz i zrobił się chrupiący. Odsącz bekon na ręczniku papierowym.

  3. Przypraw burgery solą i pieprzem, po czym połóż je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smaż mięso ok. 2 minuty z jednej strony, aż zmieni kolor do połowy. Następnie przewróć burgery na drugą stronę i posmaruj je umiarkowanie glazurą z whisky i czekolady. Smaż kolejne 1,5 minuty, po czym przewróć burgery raz jeszcze, posmaruj ponownie raz jeszcze i smaż dodatkowe 30 sekund.

  4. Zgrilluj bułki na suchej patelni i rozsmaruj na ich spodzie część raity. Na bułce połóż burgera, ponownie rozprowadź raitę, dodaj kilka plasterków bekonu, usmażone jalapeno i wykończ dodatkową porcją raity.