Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
45 mins
Część właściwa
45 mins
Łącznie
1 hr 30 mins
 
Rodzaj dania: przegryzka
Ilość: 12 pierogów
Składniki
Ciasto na pierogi samosa
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 5-6 łyżek wody
  • 5 łyżek masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki czarnuszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • ok. 2 litry oleju do smażenia
Farsz cheeseburgerowy
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula pokrojona w małą kostkę
  • 3 plastry boczku pokrojone w drobną kostkę
  • 1 posiekany ogórek konserwowy
  • 200 g sera cheddar
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu habanero lub tabasco
  • sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Farsz cheeseburgerowy
  1. Rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego w rondelku. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu ok. 3 minuty, aż ta się zeszkli.

  2. Dodaj boczek i smaż ok. 5-7 minut, aż boczek odda tłuszcz i zrobi się nieco chrupiący.

  3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze ok. minutę, cały czas mieszając.

  4. Dodaj wołowinę, rozdrobnij ją łopatką i dopraw solą wraz z pieprzem. Smaż, aż mięso przestanie być różowe.

  5. Dodaj ketchup, musztardę dijon, sos Worcestershire, sos habanero lub tabasco i wymieszaj dokładnie całość.

  6. Smaż farsz ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając cały czas.

  7. Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj do środka posiekanego ogórka. Dodaj ser i wymieszaj, aż cheddar się roztopi.

  8. Przykryj garnek i odstaw go na bok na czas przygotowania ciasta.

Ciasto na pierogi samosa
  1. Wymieszaj mąkę z solą i czarnuszką w dużej misce.

  2. Dodaj masło klarowane i wmasuj je palcami w mąkę, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.

  3. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż masa będzie jednolita i zbita.

  4. Przenieś ciasto do miski i owiń je folią spożywczą lub przykryj wilgotną ścierką. Odstaw na ok. 30 minut.

Formowanie i smażenie pierogów
  1. Podziel ciasto na 6 równych części, z każdej uformuj kulkę i spłaszcz dłońmi.

  2. Rozwałkuj ciato tak, aby nie było ani zbyt cienkie, ani zbyt grube.

  3. Przekrój je nożem w połowie i posmaruj przecięte krawędzie delikatnie wodą.

  4. Zalep pieroga formując stożek i wypełnij go farszem cheeseburgerowym. Krawędzie dookoła farszu również posmaruj delikatnie wodą i zamknij krawędzie pieroga.

  5. Powtórz to samo z drugą połową przekrojonego ciasta i z pozostałymi kulkami.

  6. Rozgrzej porządnie olej w głębokim naczyniu.

  7. Smaż pierogi partiami, po 4 na jedną serię, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

  8. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.