Rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego w rondelku. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu ok. 3 minuty, aż ta się zeszkli.
Dodaj boczek i smaż ok. 5-7 minut, aż boczek odda tłuszcz i zrobi się nieco chrupiący.
Dodaj czosnek i smaż jeszcze ok. minutę, cały czas mieszając.
Dodaj wołowinę, rozdrobnij ją łopatką i dopraw solą wraz z pieprzem. Smaż, aż mięso przestanie być różowe.
Dodaj ketchup, musztardę dijon, sos Worcestershire, sos habanero lub tabasco i wymieszaj dokładnie całość.
Smaż farsz ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając cały czas.
Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj do środka posiekanego ogórka. Dodaj ser i wymieszaj, aż cheddar się roztopi.
Przykryj garnek i odstaw go na bok na czas przygotowania ciasta.
Wymieszaj mąkę z solą i czarnuszką w dużej misce.
Dodaj masło klarowane i wmasuj je palcami w mąkę, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.
Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż masa będzie jednolita i zbita.
Przenieś ciasto do miski i owiń je folią spożywczą lub przykryj wilgotną ścierką. Odstaw na ok. 30 minut.
Podziel ciasto na 6 równych części, z każdej uformuj kulkę i spłaszcz dłońmi.
Rozwałkuj ciato tak, aby nie było ani zbyt cienkie, ani zbyt grube.
Przekrój je nożem w połowie i posmaruj przecięte krawędzie delikatnie wodą.
Zalep pieroga formując stożek i wypełnij go farszem cheeseburgerowym. Krawędzie dookoła farszu również posmaruj delikatnie wodą i zamknij krawędzie pieroga.
Powtórz to samo z drugą połową przekrojonego ciasta i z pozostałymi kulkami.
Rozgrzej porządnie olej w głębokim naczyniu.
Smaż pierogi partiami, po 4 na jedną serię, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.