Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
20 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 20 sztuk
Składniki
  • 290 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 100 g zmiksowanych Maltesersów
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 1 duże jajko
  • 220 g cukru brązowego
  • 50 g białego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g posiekanych Maltesersów
  • 130 g kropelek czekoladowych lub posiekanej mlecznej czekolady
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. W tym czasie wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

  2. Wymieszaj w dużej misce mąkę ze zmielonymi maltesersami, mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą. Odstaw na bok.

  3. W osobnej misce utrzyj oba cukry z masłem do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (ok. 3 minuty).

  4. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i ubijaj wszystko do dokładnego połączenia się składników.

  5. Wmiksuj powoli suche składniki. Na koniec wprowadź kropelki czekoladowe i maltesersy przy użyciu szpatułki.

  6. Nakładaj łyżką masę ciasteczkową i formuj z niej kulki.

  7. Ułóż kulki na papierze do pieczenia w odległości ok. 5 cm od siebie. Spłaszcz je delikatnie dłonią.

  8. Piecz ciastka ok. 10 minut, aż będą delikatnie brązowe na krawędziach.

  9. Wystudź ciastka na blasze przez 2 minuty, po czym przenieś je w inne miejsce i zostaw do całkowitego wystudzenia.