Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
20 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
50 mins
 
Ilość: 2 burgery
Składniki
  • 2 bułki do burgerów
  • 400 g zmielonej wołowiny (po 200g na każdego burgera)
  • 2 duże jajka
  • Kilka plastrów sera cheddar
  • 1 duży pomidor
  • Garść rukoli
  • Domowy ketchup
  • Kilka plastrów boczku
  • 60 ml ciemnego piwa
  • 3 łyżki cukru brązowego
Wskazówki
Bekon kandyzowany w piwie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  2. Wymieszaj w misce piwo z cukrem przy użyciu trzepaczki, aż cukier całkiem się rozpuści, a z całości powstanie syrop.

  3. Ułóż plastry bekonu na ruszcie piekarnika, a niżej ustaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

  4. Piecz bekon przez 10 minut.

  5. Wyjmij boczek i pposmaruj go z jednej strony syropem piwnym. Przewróć na drugą stronę i posmaruj ponownie.

  6. Powtórz pieczenie i smarowanie ok. 2 razy, aż bekon będzie chrupiący i nieco ciemny. Uważaj tylko, żeby go nie przypalić, więc lepiej obserwuj go podczas drugiego i trzeciego pieczenia, wyłączając wcześniej piekarnik, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Burgery
  1. Przypraw burgery obficie solą i pieprzem z obu stron.

  2. Smaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po przewróceniu burgera na drugą stronę ułóż po plastrze cheddara na każdy kotlet i smaż, aż ten się roztopi.

  3. Na osobnej patelni usmaż jajko sadzone - ok. 3-4 minuty.

  4. W piekarniku lub na jeszcze jednej patelni zgrilluj przekrojone bułki.

  5. Posmaruj spód bułki majonezem. Dodaj rukolę i plastry pomidora, po czym ułóż wołowinę na wierzchu. Dodaj jajko sadzone i bekon, górę bułki posmaruj ketchupem i zamknij burgera.