Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wymieszaj w misce piwo z cukrem przy użyciu trzepaczki, aż cukier całkiem się rozpuści, a z całości powstanie syrop.
Ułóż plastry bekonu na ruszcie piekarnika, a niżej ustaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Piecz bekon przez 10 minut.
Wyjmij boczek i pposmaruj go z jednej strony syropem piwnym. Przewróć na drugą stronę i posmaruj ponownie.
Powtórz pieczenie i smarowanie ok. 2 razy, aż bekon będzie chrupiący i nieco ciemny. Uważaj tylko, żeby go nie przypalić, więc lepiej obserwuj go podczas drugiego i trzeciego pieczenia, wyłączając wcześniej piekarnik, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Przypraw burgery obficie solą i pieprzem z obu stron.
Smaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po przewróceniu burgera na drugą stronę ułóż po plastrze cheddara na każdy kotlet i smaż, aż ten się roztopi.
Na osobnej patelni usmaż jajko sadzone - ok. 3-4 minuty.
W piekarniku lub na jeszcze jednej patelni zgrilluj przekrojone bułki.
Posmaruj spód bułki majonezem. Dodaj rukolę i plastry pomidora, po czym ułóż wołowinę na wierzchu. Dodaj jajko sadzone i bekon, górę bułki posmaruj ketchupem i zamknij burgera.