Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
30 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 10 babeczek
Składniki
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 160 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 260 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g Nutelli w temperaturze pokojowej
  • ok. 200 g M&Msów (tak naprawdę od Was zależy, jak bardzo chcecie nimi naładować babeczki)
  • 1/4 łyżeczki soli
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 215 stopni i przygotuj formę na muffiny lub silikonowe kokilki. Jeśli zamierzasz piec babeczki w samej formie, natrzyj ją najpierw tłuszczem.

  2. Ubij mikserem masło z olejem, cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym do uzyskania jednolitej masy.

  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Miksuj do dokładnego połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Wprowadź szpatułką M&Msy i wymieszaj z masą.

  5. Masę na babeczki przenieś do formy lub kokilek i na górze każdej z nich połóż łyżkę Nutelli.

  6. Włóż wykałaczkę w środek masy i przeciągnij nim po powierzchni babeczek, tworząc marmurowy wzór.

  7. Piecz w temperaturze 215 stopni przez 5 minut. Następnie obniż temperaturę piekarnika do 175 stopni i piecz jeszcze przez ok. 15 minut.

  8. Wystudź babeczki przez kilka minut w formie, a potem przenieś je w inne miejsce do całkowitego wystudzenia.