Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
8 mins
Łącznie
18 mins
 
Rodzaj dania: Deser
Ilość: 24 ciastka
Składniki
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 165 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 290 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 12 plasterków boczku wędzonego, usmażonego na chrupiąco i posiekanego
  • 300 g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady deserowej
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni, wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

  2. W dużej misce utrzyj jajka z cukrami na lekką i puszystą masę.

  3. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą i wszystko zmiksuj do połączenia się składników.

  4. Wsypuj stopniowo mąkę i kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz jednolitą masę.

  5. Wprowadź szpatułką bekon i czekoladę - wymieszaj dokładnie całość.

  6. Nabieraj po 1 łyżce masy na jedno ciasteczko, formuj z masy kulki i ułóż je na wcześniej przygotowanej blasze w odległości ok. 5cm od siebie.

  7. Piecz przez ok. 10 minut, aż zarumienią się na bokach.

  8. Wystudź ciastka ok. 2-3 minuty na blasze, a następnie przenieś je w inne miejsce do całkowitego wystygnięcia.