Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
10 mins
Łącznie
15 mins
 
Składniki
  • 350 ml soku z cytryny (ok. 5 cytryn)
  • 200 g cukru
  • 350 ml wody + więcej do rozcieńczania lemoniady
  • kostki lodu + liście mięty do podania
Wskazówki
  1. Wymieszaj cukier z wodą na patelni lub w rondelku i doprowadź całość do zagotowania - cukier musi się całkowicie rozpuścić.

  2. Przelej syrop do głębokiego naczynia i wystudź całkowicie, po czym dodaj sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Koncentrat przechowuj w lodówce.

  3. Wlej wodę do szklanki (my wypełniliśmy ją do połowy, ale można to modyfikować według uznania) i stopniowo dodawaj koncentrat cytrynowy, aż uzyskasz satysfakcjonujący Cię smak. Wykończ lemoniadę kostkami lodu i liśćmi mięty.