Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
2 hrs
Łącznie
2 hrs 10 mins
 
Ilość: 4 duże michy
Składniki
Ramen
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego + więcej do karmelizacji mięsa
  • 250 ml jasnego sosu sojowego + więcej do karmelizacji mięsa
  • 125 ml octu ryżowego + więcej do karmelizacji mięsa
  • 1 łyżka brązowego cukru + więcej do karmelizacji mięsa
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • Sok z jednej limonki
  • 1 łyżka sosu sambal oelek
  • 2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Pieczona dynia
  • 1 dynia piżmowa, obrana, pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
Do podania
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 2 papryczki jalapeno, pokrojone w plasterki
  • 2 garści świeżej kolendry
  • 1 opakowanie makaronu chow mein
  • Jajka ugotowane na miękko
Wskazówki
Wywar
  1. Umieść w dużym garnku umytą łopatkę wieprzową i zalej ją bulionem. 

  2. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sos rybny, sok z limonki, sambal oelek i olej sezamowy.

  3. Dopraw wywar pastą curry, imbirem, przyprawą "5 smaków", garam masala, cukrem i pieprzem.

  4. Wymieszaj wywar i połóż go na małym ogniu. Przykryj garnek i gotuj jego zawartość przez ok. 1,5 godziny, ale tak, aby ramen jedynie bulgotał - ogień musi być bardzo mały.


Pieczona dynia piżmowa
  1. Na ok. 40 minut przed końcem gotowania wywaru nagrzej piekarnik do 200 stopni i ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Dodaj curry, olej kokosowy, trawę cytrynową i cukier.

  3. Wymieszaj dynię z przyprawami i tłuszczem przy użyciu rąk.

  4. Piecz ok. 30 minut, aż owoc będzie miejscami delikatnie przypieczony.

Ramen
  1. Wyjmij mięso z wywaru i rozszarp je dwoma widelcami.

  2. Przecedź wywar do osobnego garnka przez sitko. Pozbądź się z niego nadmiaru tłuszczu, zbierając go łyżką z wierzchu.

  3. Rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego na dużej patelni. Ułóż tyle szarpanej wołowiny, żeby pokryła dno naczynia. Posyp mięso dwiema łyżeczkami brązowego cukru i dodaj po 2 łyżki sosu sojowego i octu ryżowego.

  4. Wymieszaj całość i smaż naśrednim ogniu ok. 2 minuty.

  5. Zamieszaj raz jeszcze i smaż przez ok. 3-5 minut, aż wieprzowina się skarmelizuje.

  6. Zalej makaron chiński gotującą się wodą i trzymaj go pod przykryciem ok. 5 minut.

  7. Włóż porcję makaronu i wieprzowiny (ok. 1/4 z całości) do miski i zalej ją wywarem. 

  8. Ułóż na wierzchu pieczoną dynię i połówki jajka ugotowanego na miękko (duże jajko powinno gotować się ok. 6-6,5 minuty).

  9. Wykończ ramen plasterkami jalapeno, piórkami cebuli i liśćmi kolendry.

  10. Powtórz to samo z kolejnymi miskami.