Umieść w dużym garnku umytą łopatkę wieprzową i zalej ją bulionem.
Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sos rybny, sok z limonki, sambal oelek i olej sezamowy.
Dopraw wywar pastą curry, imbirem, przyprawą "5 smaków", garam masala, cukrem i pieprzem.
Wymieszaj wywar i połóż go na małym ogniu. Przykryj garnek i gotuj jego zawartość przez ok. 1,5 godziny, ale tak, aby ramen jedynie bulgotał - ogień musi być bardzo mały.
Na ok. 40 minut przed końcem gotowania wywaru nagrzej piekarnik do 200 stopni i ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodaj curry, olej kokosowy, trawę cytrynową i cukier.
Wymieszaj dynię z przyprawami i tłuszczem przy użyciu rąk.
Piecz ok. 30 minut, aż owoc będzie miejscami delikatnie przypieczony.
Wyjmij mięso z wywaru i rozszarp je dwoma widelcami.
Przecedź wywar do osobnego garnka przez sitko. Pozbądź się z niego nadmiaru tłuszczu, zbierając go łyżką z wierzchu.
Rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego na dużej patelni. Ułóż tyle szarpanej wołowiny, żeby pokryła dno naczynia. Posyp mięso dwiema łyżeczkami brązowego cukru i dodaj po 2 łyżki sosu sojowego i octu ryżowego.
Wymieszaj całość i smaż naśrednim ogniu ok. 2 minuty.
Zamieszaj raz jeszcze i smaż przez ok. 3-5 minut, aż wieprzowina się skarmelizuje.
Zalej makaron chiński gotującą się wodą i trzymaj go pod przykryciem ok. 5 minut.
Włóż porcję makaronu i wieprzowiny (ok. 1/4 z całości) do miski i zalej ją wywarem.
Ułóż na wierzchu pieczoną dynię i połówki jajka ugotowanego na miękko (duże jajko powinno gotować się ok. 6-6,5 minuty).
Wykończ ramen plasterkami jalapeno, piórkami cebuli i liśćmi kolendry.
Powtórz to samo z kolejnymi miskami.