Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Wyjmij płaską formę do ciasta (18x27cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Papier powinien wychodzić nieco za krawędzie naczynia.
W dużej misce ubij jajka na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania blado-żółtej barwy. Następnie wsyp cukry i kontynuuj ubijanie.
Zacznij dodawać roztopione masło, kakao, ekstrakt waniliowy i mąkę, ponownie miksując. Na koniec wprowadź szpatułką kropelki czekoladowe.
Przenieś masę brownie do wcześniej przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię na górze.
Piecz ciasto ok. 45-60 minut do momentu, w którym patyczek włożony do środka wyjdzie niemalże całkiem suchy.
Odstaw brownie na bok do całkowitego wystudzenia.
Ubij w dużej misce śmietanę z połową cukru pudru na sztywno.
W osobnej mące ubij pozostały cukier puder z serkiem śmietankowym do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji.
Dodaj do serka krople miętowe i szczyptę zielonego barwnika, miksując do momentu, w którym masa stanie się jednolita i gładka.
Połącz zawartość obu misek, miksując do dokładnego wymieszania półproduktów.
Wprowadź szpatułką kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Wymieszaj i wyłóż zawartość miski na wystudzone brownie.
Wstaw ciasto do lodówki na ok. 2 godziny.