Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
30 mins
Łącznie
45 mins
 
Rodzaj dania: danie główne
Składniki
Chizza
  • 0,5 dużej piersi z kurczaka
  • 2 średnie czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 2 średnie pieczarki pokrojone w plasterki
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w grubsze plastry
  • 1 łyżeczka chili cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Sos śmietanowy
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki oliwy do duszenia cebuli i pieczarek
Ciasto naleśnikowe
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 110 ml mleka 3,2%
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
Panierka
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3/4 łyżki soli
  • 3/4 łyżki suszonych jalapeno (może być chili w proszku)
  • 3/4 łyżki mielonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
Wskazówki
  1. Połóż filet z kurczaka na arkuszu folii spożywczej. Przykryj go drugim arkuszem i rozbij dość cienko.

  2. Wymieszaj w miseczce sól, pieprz, chili cayenne i przypraw tą mieszanką kurczaka tak, aby był równomiernie pokryty przyprawami.

  3. W osobnej misce wymieszaj składniki ciasta naleśnikowego - powinno mieć konsystencję ciasta na tradycyjne naleśniki. 

  4. Włóż rozklepany filet do miski z ciastem na czas przygotowywania duszonej cebuli.

  5. Rozpuść w rondelku masło z oliwą na średnim ogniu. Dodaj cebulę i duś ją, aż porządnie się zeszkli.

  6. Dodaj pieczarki i duś razem z cebulą ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

  7. Dopraw cebulę i pieczarki pieprzem i wymieszaj.

  8. Umieść panierkę w dużym naczyniu z płaskim dnem (plastikowy pojemnik lub naczynie żaroodporne) i dodaj do niej kurczaka obtoczonego w cieście. Potrząsaj naczyniem, aż filet cały pokryje się panierką.

  9. Rozgrzej porządnie ok. 1,5-2 litry oleju w głębokim naczyniu. Nabierz odrobinę ciasta naleśnikowego na czubek łyżeczki i upuść je do tłuszczu. Jeśli szybko wypłynie, a dookoła będą pojawiać się bąbelki, to znaczy, że możesz wkładać chizzę.

  10. Smaż chizzę ok. 8-10 minut, przewracając mięso na drugą stronę co ok. 2 minuty. Panierka powinna mieć żłoto-brązowy kolor.

  11. Przenieś chizzę na ręcznik papierowy i odsącz ją z nadmiaru oleju.

  12. Przenieś chizzę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  13. Posmaruj na środku sosem śmietanowym, połóż mozzarellę, a na wierzch dodaj duszoną cebulę z pieczarkami.

  14. Zapiekaj w piekarniku z włączoną opcją grilla ok. 8 minut, aż ser się stopi.

  15. Wyjmij z piekarnika i posyp świeżym, pokrojonym szczypiorkiem.