Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
5 mins
Część właściwa
5 mins
Łącznie
10 mins
 
Ilość: 4 osoby
Składniki
  • 115 g ziarenek popcornu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • Sok z jednej limonki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g startego sera red cheddar
Wskazówki
  1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.

  2. Wrzuć kilka ziarenek kukurydzy i poczekaj, aż zaczną strzelać.

  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj pozostały popcorn. Potrząśnij kilka razy, żeby ułożył się na dnie w równej warstwie.

  4. Wróć garnek na ogień i poczekaj, aż ziarenka zaczną znów strzelać. Kiedy hałas ustąpi, zdejmij garnek z ognia po raz ostatni. Podczas strzelania potrząśnij jeszcze raz garnkiem, żeby nie przypalić kukurydzy.

  5. Dopraw popcorn solą i wymieszaj.

  6. W osobnym naczyniu połącz dokładnie roztopione masło z sosem sriracha i sokiem z limonki.

  7. Bardzo powoli polewaj sosem popcorn, po ok. 3/4 łyżki na jedno polanie, mieszając za każdym razem, kiedy dodasz sos do kukurydzy. Powtarzaj, aż mieszanka się skończy.

  8. Zamieszaj kukurydzę po raz ostatni i podawaj od razu.