Umieść w malakserze ciasteczka wraz z masłem.
Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku
Przełóż spód do formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij go do krawędzi.
Włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej
Ubij w dużej misce serek mascarpone z cukrem na lekką i puszystą masę.
W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.
Połącz zawartość obu misek, dodaj krem pistacjowy i wymieszaj bardzo dokładnie.
Przenieś masę do formy na ciasto wyjętej z lodówki i wyrównaj wierzch szpatułką.
Włóż sernik do lodówki na całą noc.
Włóż śmietankę do rondelka i podgrzewaj ją na małym ogniu, aż będzie gorąca. Nie doprowadzaj do zagotowania śmietanki!
Wylej gorącą śmietanę na białą czekoladę i mieszaj, aż czekolada się roztopi, a oba składniki dobrze się połączą.
Daj polewie chwilę przestygnąć.
Wyjmij sernik pistacjowy z lodówki.
Wyjmij go z formy i rozprowadź po krawędziach część polewy.
Pozostałą polewą wysmaruj dokładnie górę ciasta.
Posyp pistacjami i startą białą czekoladą.