Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spód
  • ok. 200 g kokosowych ciastek Hit (wraz ze środkami)
  • 3 płaskie łyżki masła w temperaturze pokojowej
Masa sernikowa:
  • 450 g śmietanki 36% (kremówki)
  • 200 g kremu pistacjowego z białą czekoladą
  • 420 g serka mascarpone
  • 100 g białego cukru
  • 30 g cukru pudru
Dekoracja
  • 100 g śmietanki 36% (kremówki)
  • 100 g białych kropelek czekoladowych lub posiekanej białej czekolady
  • Duża garść obranych pistacji solonych
Wskazówki
Spód
  1. Umieść w malakserze ciasteczka wraz z masłem.

  2. Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku

  3. Przełóż spód do formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij go do krawędzi.

  4. Włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej

Masa sernikowa
  1. Ubij w dużej misce serek mascarpone z cukrem na lekką i puszystą masę.

  2. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem.

  3. Połącz zawartość obu misek, dodaj krem pistacjowy i wymieszaj bardzo dokładnie.

  4. Przenieś masę do formy na ciasto wyjętej z lodówki i wyrównaj wierzch szpatułką.

  5. Włóż sernik do lodówki na całą noc.

Polewa z białej czekolady
  1. Włóż śmietankę do rondelka i podgrzewaj ją na małym ogniu, aż będzie gorąca. Nie doprowadzaj do zagotowania śmietanki!

  2. Wylej gorącą śmietanę na białą czekoladę i mieszaj, aż czekolada się roztopi, a oba składniki dobrze się połączą.

  3. Daj polewie chwilę przestygnąć.

Wykańczanie sernika
  1. Wyjmij sernik pistacjowy z lodówki.

  2. Wyjmij go z formy i rozprowadź po krawędziach część polewy.

  3. Pozostałą polewą wysmaruj dokładnie górę ciasta.

  4. Posyp pistacjami i startą białą czekoladą.