Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Spód do sernika
  • 200 g ciasteczek Hit (smak waniliowy)
  • 3 płaskie łyżki masła w temperaturze pokojowej
Masa sernikowa
  • 420 g śmietanki 36% (kremówki)
  • Cała porcja kremu z białych Michałków
  • 400 g serka śmietankowego (takiego, jak na kanapki np. Łaciaty, Philadelphia, Piątnica)
  • 30 g cukru pudru
Wieloczekoladowy ganasz
  • 50 g białych kropelek czekoladowych lub posiekanej białej czekolady
  • 50 g mlecznych kropelek czekoladowych lub posiekanej mlecznej czekolady
  • Kilka białych Michałków
  • 100 g śmietanki 36% (kremówki)
Wskazówki
  1. Umieść w malakserze ciasteczka Hit i masło. Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

  2. Przenieś spód do wyłożonej papierem do pieczenia formy na ciasto i dociśnij go do krawędzi. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej

  3. W dużej misce ubij serek śmietankowy z połową cukru pudru na lekką i puszystą masę. Wmiksuj dokładnie krem z białych Michałków.

  4. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno z pozostałym cukrem pudrem.

  5. Połącz dokładnie zawartość obu misek i przenieś masę do formy ze spodem. Wyrównaj z wierzchu szpatułką.

  6. Włóż sernik do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

  7. Przed wyjęciem sernika przygotuj wieloczekoladowy ganasz: podgrzewaj śmietankę w rondelku na małym ogniu, aż będzie gorąca (nie zagotowuj jej!).

  8. Rozlej śmietanę po czekoladach i wymieszaj, aż polewa będzie miała jednolitą i gładką konsystencję.

  9. Nałóż polewę łyżeczką po krawędziach sernika. Następnie rozprowadź ją po całej powierzchni góry.

  10. Poczekaj, aż ganasz zastygnie i podawaj ciasto.