Wymieszaj w dużej misce wodę z drożdżami i solą.
Zacznij dodawać mąkę i miksuj, aż uzykasz jednolitą konsystencję ciasta, które będzie się nieco lepić do dłoni.
Zakryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie możesz zacząć wyrabiać bochenki lub wstawić ciasto do lodówki na noc.
Połóż masę na ciasto na podsypanym mąką blacie i podziel je na dwie części.
Każdą z nich rozciągnij i zwiń krawędzie ciasta do środka, formując kulę.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
Przenieś bochenki na papier do pieczenia posypany mąką i zrób na wierzchu każdego chleba nacięcie.
Posyp oba bochenki mąką i wstaw je do piekarnika. Na dole umieść naczynie odporne wypełnione ok. 400ml wody.
Piecz chleby do 35 minut, aż skórka będzie złoto-brązowa, a chleb będzie pękał z wierzchu, jak będziesz naciskać go palcem.
Wystudź pieczywo do temperatury pokojowej. Zamroź na drugi dzień lub zjedz tego samego dnia.