Go Back
Najprostszy chleb na drożdżach
Przygotowanie
3 hrs
Łącznie
3 hrs
 
Ilość: 2 bochenki
Składniki
  • 450-500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) lub uniwersalnej (typ 480)
  • 375 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży lub 25g świeżych
  • 2 łyżeczki soli
Wskazówki
  1. Wymieszaj w dużej misce wodę z drożdżami i solą.

  2. Zacznij dodawać mąkę i miksuj, aż uzykasz jednolitą konsystencję ciasta, które będzie się nieco lepić do dłoni.

  3. Zakryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie możesz zacząć wyrabiać bochenki lub wstawić ciasto do lodówki na noc.

  4. Połóż masę na ciasto na podsypanym mąką blacie i podziel je na dwie części.

  5. Każdą z nich rozciągnij i zwiń krawędzie ciasta do środka, formując kulę.

  6. Nagrzej piekarnik do 230 stopni.

  7. Przenieś bochenki na papier do pieczenia posypany mąką i zrób na wierzchu każdego chleba nacięcie.

  8. Posyp oba bochenki mąką i wstaw je do piekarnika. Na dole umieść naczynie odporne wypełnione ok. 400ml wody.

  9. Piecz chleby do 35 minut, aż skórka będzie złoto-brązowa, a chleb będzie pękał z wierzchu, jak będziesz naciskać go palcem.

  10. Wystudź pieczywo do temperatury pokojowej. Zamroź na drugi dzień lub zjedz tego samego dnia.