Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 1 porcja ciasta na pizzę w stylu nowojorskim
  • sos marinara (z dodaną 0,5 łyżeczki kuminu)
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie, pokrojonej w plastry i odsączonej na ręcznikach kuchennych z zalewy
  • kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry (1 pęto)
  • 1 łodyga dymki ze szczypiorkiem, drobno pokrojona
  • bekonez (z wmieszanymi kilkoma posiekanymi papryczkami jalapeno)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki sosu sriracha
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 250 stopni.

  2. Wyrób spód do pizzy na blacie posypanym mąką. 

  3. Przenieś ciasto na papier do pieczenia wysmarowany olejem i posypany mąką kukurydzianą i dokończ formowanie pizzy.

  4. Wysmaruj spód sosem marinara i połóż na niego odsączoną wcześniej mozarellę z zalewy.

  5. Następnie ułóż na pizzy chorizo wraz z kukurydzą.

  6. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz ją ok. 8-10 minut.

  7. Wykończ pizzę nakładając w kilku miejscach bekonez jalapeno i sos sriracha.