Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
15 mins
Część właściwa
6 hrs 30 mins
Łącznie
6 hrs 45 mins
 
Ilość: 1 kg szarpanej wieprzowiny
Składniki
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 80 ml sosu hoisin
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Wskazówki
  1. Podziel łopatkę na 4 duże części i wrzuć je do miski.

  2. Wsyp przyprawę 5 smaków wymieszaną z solą i pieprzem.

  3. Natrzyj mięso dokładnie z każdej strony przyprawami.

  4. W osobnej misce wymieszaj składniki sosu: sos hoisin, imbir, czosnek, sos sojowy, miód i ocet.

  5. Rozgrzej olej na dużej patelni i obsmaż natarte mięso z każdej strony po ok. 2 minuty.

  6. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i wylej na nie sos.

  7. Zamknij naczynie żaroodporne i włóż je do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. 

  8. Piecz mięso ok. 6,5 godziny.

  9. Wyjmij mięso z naczynia, przenieś do miski i rozszarp widelcami.

  10. Polej poszarpaną wieprzowinę 2-3 dużymi łyżkami sosu i wymieszaj je z nim dokładnie.