Podziel łopatkę na 4 duże części i wrzuć je do miski.
Wsyp przyprawę 5 smaków wymieszaną z solą i pieprzem.
Natrzyj mięso dokładnie z każdej strony przyprawami.
W osobnej misce wymieszaj składniki sosu: sos hoisin, imbir, czosnek, sos sojowy, miód i ocet.
Rozgrzej olej na dużej patelni i obsmaż natarte mięso z każdej strony po ok. 2 minuty.
Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i wylej na nie sos.
Zamknij naczynie żaroodporne i włóż je do piekarnika nagrzanego do 90 stopni.
Piecz mięso ok. 6,5 godziny.
Wyjmij mięso z naczynia, przenieś do miski i rozszarp widelcami.
Polej poszarpaną wieprzowinę 2-3 dużymi łyżkami sosu i wymieszaj je z nim dokładnie.