Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
30 mins
 
Składniki
Maślane babeczki z truskawkami
  • 190 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 165 g cukru
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Kilkanaście truskawek pokrojonych w kostkę
  • 200 ml maślanki naturalnej
Kruszonka
  • 30 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 30 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 25 g białego cukru
  • 25 g brązowego cukru
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj formę na babeczki.

  2. Ubij masło w dużej misce razem z cukrem. Wbij do masy jajka i miksuj do połączenia składników w lejącą masę. 

  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dodaj je wraz z maślanką do miski.

  4. Ubijaj całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

  5. Wprowadź truskawki przy użyciu szpatułki.

  6. Przenieś masę do przygotowanych foremek i wykończ babeczki pozostałymi truskawkami.

  7. W blenderze zmiksuj razem wszystkie składniki kruszonki i posyp nią babeczki.

  8. Obniż temperaturę piekarnika do 175 stopni.

  9. Piecz babeczki ok. 20-25 minut.

  10. Daj im wystygnąć do temperatury pokojowej