Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
30 mins
Część właściwa
15 mins
Łącznie
45 mins
 
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 60 ml jasnego piwa, mocno chmielowego + 500ml do zalania frytek
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • ok. 2 litry oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
  1. Obierz ziemniaki i umyj, a następnie pokrój w słupki i włóż je do miski.

  2. Zalej ziemniaki piwem, zawiń miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na czas przygotowania poutine.

  3. Postaw garnek na średnim ogniu i roztop w nim masło, cały czas mieszając.

  4. Dodaj mąkę, połącz ją dokładnie z masłem i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.

  5. Dodaj posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Kontynuuj smażenie przez następne 3 minuty, aż oba dodatki zaczną wydzielać intensywny aromat i zmiękną.

  6. Dodaj bulion wołowy, ketchup, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, piwo, sól i pieprz.

  7. Doprowadź poutine do zagotowania i trzymaj sos na dużym ogniu przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając.

  8. Sos powinien być na tyle gęsty, żeby powoli spływać po łyżce - gdyby jednak okazał się zbyt zwarty, rozcieńcz go dodatkową ilością bulionu i gotuj kolejne 2 minuty.

  9. Rozgrzej porządnie olej w dużym garnku - temperatura powinna wynosić ok. 130 stopni.

  10. Osusz frytki na ręczniku papierowym i smaż je w oleju ok. 4 minut, żeby ziemniaki się zagotowały.

  11. Wyjmij frytki ponownie na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Zwiększ ogień pod garnkiem i doprowadź olej do temperatury 175 stopni.

  12. Smaż frytki drugi raz przez ok. 5-7 minut, aż zyskają złoto-brązowy kolor.

  13. Przenieś frytki na sitko, odsącz z nadmiaru oleju i równomiernie dopraw solą. Na wierzchu połóż porwane kawałki mozzarelli, a całość polej gorącym poutine.