Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • ok. 1 kg wolno pieczonej orientalnej szarpanej wieprzowiny (przepis dostępny na blogu)
  • 4 bułki do burgerów (przepis dostępny na blogu)
  • 1 ogórek gruntowy pokrojony w plasterki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w półplastry
  • Duża garść kiełków fasoli mung
  • 1 posiekana papryczka chili
  • Garść niesolonych orzechów ziemnych + szczypta soli do wymieszania
  • ok. 1,5 łyżki sosu sriracha
  • Chutnej z mango (przepis dostępny na blogu)
  • Majonez i masło do smarowania bułek
Wskazówki
  1. Posiekaj orzeszki ziemne i upraż je na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 2-3 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

  2. Przekrój bułki na pół i każdą część posmaruj masłem. Smaż bułki przez ok. 3 minuty na gorącej patelni grillowej, aż spody będą mocno zarumienione i chrupiące.

  3. Jeśli wieprzowina była robiona dzień wcześniej, podgrzej ją w garnku na małym ogniu, aż zrobi się gorąca. Z kolei spody zgrillowanych bułek smarujemy majonezem i kładziemy na nich słuszną porcję soczystego mięsa.

  4. Na wierzch każdej kanapki nałóż ok. 1 łyżkę chutneyu z mango, po czym dodaj ogórek, cebulę, kiełki fasoli, posiekaną kolendrę, uprażone orzechy i odrobinę sosu sriracha.

  5. Posmaruj majonezem górę bułki i zamknij kanapki.