Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Burrito ze stripsami. majonezem wasabi i sosem serowym
  • 4 stripsy z kurczaka w ostrej panierce (przepis dostępny na blogu)
  • 4 domowe placki tortilla (przepis dostępny na blogu)
  • 8 plasterków bekonu
  • Kilka porwanych liści sałaty lodowej
  • Posypka z płonących cheetosów (zmiksowane razem: 1/3 paczki cheetosów ketchupowych + 1 łyżeczka chili + 2,5 łyżeczki ostrego sosu, np. tabasco)
  • Ziemniaki hash-brown
  • Sos serowy s jalapeno
  • Majonez wasabi
Ziemniaki hash-brown
  • 3 duże ziemniaki
  • 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw do tacos
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
Majonez wasabi
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 3/4 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki sosu lub pasty wasabi
Sos serowy z jalapeno
  • 130 g grubo startego sera Irish Red Cheddar
  • 200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Kilka posiekanych marynowanych papryczek jalapeno
Wskazówki
Majonez wasabi
  1. Wymieszaj w miseczce majonez z sosem/pastą wasabi i czarnuszką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

  2. Owiń miseczkę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników

Ziemniaki hash-brown
  1. Umyj ziemniaki i obierz je, po czym zetrzyj na grubych oczkach tarki.

  2. Wrzuć starte ziemniaki do miski i zalej je lodowatą wodą, odstawiając na ok. 30 minut, aż woda w misce zrobi się mętna.

  3. Odlej wodę z miski i odsącz ziemniaki na ręcznikach papierowych.

  4. Rozgrzej na patelni masło klarowane lub olej i dodaj ziemniaki. Przypraw je mieszanką do tacos, po czym wymieszaj całość dokładnie i smaż ok. 5 minut na średnim ogniu, aż ziemniaki zrobią się złoto-brązowe.

  5. Złóż ziemniaki jak omleta i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. 

  6. Zdejmij hash-browns z patelni i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Mięso do burrito
  1. Usmaż bekon na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, przewracając plastry mięsa na drugą stronę co ok. 30 sekund. Bekon powinien wytopić prawie cały swój tłuszcz.

  2. Rozgrzej w garnku ok. 1 litr oleju rzepakowego do temperatury 170 stopni. Włóż do niego zapanierowane stripsy i smaż je ok. 10 minut, przewracając kurczaka w połowie czasu na drugą stronę, aż panierka zyska przepiękny, złoty kolor.

  3. Odsącz mięso na ręczniku papierowym.

Sos serowy
  1. Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj mąkę, chili oraz sól i wymieszaj całość, smażąc do momentu, w którym mieszanka zacznie zmieniać barwę na złotą.

  2. Zdejmij rondelek z ognia i zacznij dolewać mleko, mieszając energicznie zawartość rondelka przy użyciu trzepaczki.

  3. Wróć rondelek na ogień i doprowadź całość do zagotowania. Jak tylko masa zacznie gęstnieć, zdejmij ponownie garnek z ognia i wsypuj starty cheddar partiami.

  4. Mieszaj do momentu, w którym cały ser się rozpuści, a sos zyska jednolitą i gładką konsystencję fondue. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolewamy więcej mleka skondensowanego i mieszamy go raz jeszcze.

Burrito
  1. Weź placki tortilli i posmaruj je majonezem wasabi. Posyp na to sałatę lodową, połóż pokrojone w paski stripsy i posyp je bekonem. Polej całość sosem serowym, przykryj ziemniakami hash-brown i posyp płonącymi cheetosami. 

  2. Pamięaj, żeby ułożyć całą zawartość po jednej stronie tortilli, żeby łatwiej było Ci zwinąć ciasno placek.