Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku.
Dodaj makaron i gotuj go ok. 5-6 minut, mieszając co jakiś czas i próbując go przed wyjęciem.
Odcedź makaron w durszlaku i włóż go ponownie do gorącego garnka (wcześniej wyłącz ogień pod garnkiem).
Wprowadź do makaronu masło, mieszając je dokładnie, aż całkowicie się rozpuści. Potem dodaj pesto i zrób z nim dokładnie to samo.
Dodaj do garnka sos marinara, enchiladę, suszone pomidory, wszystkie sery, śmietankę, sól, pieprz i jeszcze raz wymieszaj całość.
Przenieś masę na zapiekankę do naczynia żaroodpornego lub żeliwnej patelni. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
Piecz zapiekankę przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec włącz opcję grilla i zapiekaj wszystko, aż ser zacznie bąblować i przyrumieni się na powierzchni.