Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 250 g makaronu pappardelle
  • 120 g mozzarelli w zalewie, odsączonej i pokrojonej w plastry
  • 5 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 5 łyżek zielonego pesto (przepis dostępny na blogu)
  • 400 ml sosu marinara (przepis dostępny na blogu)
  • 60 ml sosu enchilada (przepis dostępny na blogu) lub zamiennie dodatkowe 60ml marinary i 1 płaska łyżka chili cayenne
  • 120 g startego cheddara
  • 100 g startej goudy
  • 50 g serka śmietankowego, takiego jak na kanapki, np. Łaciaty, Philadelphia albo Piątnica
  • 80 ml śmietanki 30% 1
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
  • Liście świeżej bazylii na wierzch
Wskazówki
  1. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku.

  2. Dodaj makaron i gotuj go ok. 5-6 minut, mieszając co jakiś czas i próbując go przed wyjęciem.

  3. Odcedź makaron w durszlaku i włóż go ponownie do gorącego garnka (wcześniej wyłącz ogień pod garnkiem).

  4. Wprowadź do makaronu masło, mieszając je dokładnie, aż całkowicie się rozpuści. Potem dodaj pesto i zrób z nim dokładnie to samo.

  5. Dodaj do garnka sos marinara, enchiladę, suszone pomidory, wszystkie sery, śmietankę, sól, pieprz i jeszcze raz wymieszaj całość.

  6. Przenieś masę na zapiekankę do naczynia żaroodpornego lub żeliwnej patelni. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

  7. Piecz zapiekankę przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec włącz opcję grilla i zapiekaj wszystko, aż ser zacznie bąblować i przyrumieni się na powierzchni.