Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Karmelizowana wieprzowina
  • Ok. 350-400g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski
  • 1 i 3/4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 posiekana papryczka jalapeno
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 posiekana szalotka
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
Salsa ananasowa
  • 2 szalotki pokrojone w bardzo drobną kostkę
  • 3-4 plastry ananasa pokrojone w drobną kostkę
  • 1/4 ogórka surowego pokrojonego w kostkę
  • Sok z 1/2 limonki
  • Garść świeżej kolendry (posiekanej)
  • Szczypta soli do smaku
Majonez Sriracha
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu sriracha
Do podania
  • Domowe tortille (przepis dostępny na blogu)
Wskazówki
  1. Połącz w małej misce majonez z sosem sriracha, zakryj naczynie folią spożywczą i odstaw na bok.

  2. Do osobnej miski wrzuć wszystkie składniki salsy i wymieszaj je, po czym również odstaw na bok.

  3. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju na średnim ogniu i dodaj szalotkę, czosnek oraz jalapeno.

  4. Podsmażaj całość ok. 2 minuty, cały czas mieszając, po czym dodaj na patelnię polędwicę i wlej sos rybny.

  5. Obsmażaj mięso, aż nie będzie nigdzie różowe - ok. 2-3 minuty na dużym ogniu.

  6. Wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj wszystko dokładnie i pozwól wieprzowinie skarmelizować się, powstrzymując się przez minutę od ponownego mieszania. 

  7. Powtarzaj cały proces, aż mięso nabierze łagodnego złoto-brązowego koloru.

  8. Ułóż porcję wieprzowiny na tortilli i przykryj ją salsą ananasową. Na wierzchu rozprowadź sos sriracha, a tacos oprósz świeżą kolendrą i ewentualnie skrop sokiem z limonki.