Buchnij sobie ten przepis
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
20 mins
Łącznie
30 mins
 
Ilość: 2 osoby
Składniki
Mac and cheese
  • 250 g makaronu typu kolanka
  • 200 g sera mild red cheddar
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Kilkanaście kropel ostrego sosu (Tabasco/Louisiana/Frank's Red Hot)
Dodatkowo
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 pieczarki
  • Kilka plastrów boczku
  • 1 papryka jalapeno
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku
Wskazówki
Karmelizowana cebula
  1. Obierz czerwone cebule, przekrój na pół i pokrój w piórka.

  2. Rozgrzej rondelek na średnim ogniu (ok. 15-20 sekund) i dodaj cebulę wraz z masłem. Wymieszaj oba składniki bardzo dokładnie.

  3. Przesmażaj cebulę przez ok.  minut, aż zmięknie. Dodaj sól wraz z pieprzem i kontynuuj smażenie na średnim ogniu ok. 8 minut, mieszając często. Na koniec wlej olej balsamiczny i karmelizuj cebulę jeszcze 2-3 minuty, aż ocet "wejdzie" w cebulę.

Bekon
  1. Rozgrzej porządnie grillową patelnię na dużym ogniu. Zmniejsz ogień na średni i dodaj plastry boczku.

  2. Smaż boczek, aż odda cały swój tłuszcz, przewracając plastry na drugą stronę co ok. 20 sekund.

  3. Zdejmij bekon z patelni i pokrusz go na posypkę

Pieczarki
  1. Na tłuszczu wytopionym z bekonu zgrilluj pieczarki pokrojone wcześniej w cienkie plastry. 

  2. W połowie grillowania dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę tymianku, aby grzyby nabrały od nich aromatu.

Mac and cheese
  1. Zagotuj wodę w garnku i dodaj do niego makaron. Gotuj kolanka przez ok. 5 minut, po czym odcedź je w durszlaku.

  2. Wlej połowę mleka (125ml) do rondelka i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. W misce wymieszaj pozostałe mleko z łyżką mąki, aż pozbędziesz się grudek.

  3. Jak tylko mleko z rondelka zacznie wrzeć, dodaj mleko wymieszane z mąką, mieszając podczas wlewania.

  4. W momencie, gdy zawartość rondelka zagęści się do konsystencji śmietany kremówki, zmniejsz ogień do minimum i wsyp do garnka połowę startego cheddara.

  5. Wymieszaj sos, aż ser się rozpuści, po czym dodaj resztę cheddara i powtórz czynność.

  6. Dopraw sos serowy solą, pieprzem i ostrym sosem, a następnie wymieszaj dokładnie.

  7. Połącz makaron z sosem serowym

  8. Ułóż na jego wierzchu karmelizowaną czerwoną cebulę, posypkę z bekonu, grillowane pieczarki i jalapeno.