Meksyk zajmuje bardzo wysokie miejsce na liście naszych podróżniczych marzeń. Po pierwsze, bardzo podoba nam się filozofia mieszkańców tego kraju -życie bez pośpiechu, poszanowanie dla wartości rodzinnych i fakt, że łatwo tam odróżnić mężczyznę od kobiety, co w dzisiejszych czasach stanowi nie lada wyzwanie. Po drugie i najważniejsze, kuchnia meksykańska to jest nasze TOP 3 – a wśród potraw tradycyjnych, nasze serca porwało i podpaliło w nim ogień (dosłownie) tradycyjne danie  z tych rejonów – enchilada. Panie i Panowie, Stonerzy i Stonerki, pora na zapiekankę z kurczakiem w czerwonym sosie enchilada.

Nie wiemy, czy zwróciliście na to uwagę, ale meksykańskie jedzenie smakuje nawet z nazwy. Zresztą, wymówcie sobie na głos to:

  • Enchiladas
  • Ceviche
  • Chilli con carne
  • Tacos
  • Burrito
  • Quesadilla
  • Fajita

Ślinka cieknie, prawda? Przy nich te wszystkie kaszotta, szynki z bakłażana czy kotleciki jaglane brzmią tak marnie, że człowiek ma się ochotę rozryczeć z przykrości.

No dobra, żeby nie było, że uprawiamy mowę nienawiści, to teraz chwila na zachwyt – enchilada to nie jest już nawet petarda… to prawdziwa bomba atomowa z imponującą zawartością kapsaicyny, a także innych bajecznych przypraw, takich jak kumin, czosnek czy mielona cebula. Do naszej zapiekanki z kurczakiem użyliśmy czerwonej enchilady na bazie pomidorów i chilli cayenne (zresztą nazwa potrawy wywodzi się od czasownika enchilar, czyli dodawanie chilli).


Do przygotowania zapiekanki z kurczakiem w czerwonej enchiladzie przydadzą się:


Doedukowani? Głodni? To bardzo dobrze się składa, bo poniżej macie przepis na meksykański sukces.

Składniki (na 4 porcje):

skladniki na enchiladas z kurczakiem

Zapiekanka z kurczakiem w czerwonym sosie enchilada:

2 filety z piersi kurczaka, gotowane ok. 30 minut i poszarpane widelcem

Czerwony sos enchilada (składniki i przygotowanie niżej)

3 kukurydziane tortille (składniki i przygotowanie niżej)

300g sera półtwardego (może być gouda), startego na grubych oczkach tarki

175g twardego sera (może być szafir / gruyere / parmezan)

Czerwony sos enchilada:

60ml oleju rzepakowego

2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 500)

3 łyżki chili cayenne (dla mniej tolerancyjnych na ostre wystarczy 1,5 łyżki)

300g przecieru pomidorowego

250 ml wody

2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżka posiekanego czosnku

1 łyżeczka mielonej cebuli

0,5 łyżeczki soli

Kukurydziane tortille

100g mąki kukurydzianej

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego

ok. 125ml gorącej wody

Mąka pszenna do wyrabiania ciasta

Czerwona enchilada w 10 minut

Zaczynamy od rozgrzania oleju rzepakowego na patelni na średnim ogniu. Następnie dodajemy mąkę wraz z chilli cayenne, mieszamy dokładnie i podsmażamy całość, aż z czerwonego zmieni kolor na delikatnie brązowy.

maka olej rzepakowy chilli cayenne

Do dużej miski wrzucamy przecier pomidorowy, wodę i wszystkie przyprawy, po czym łapiemy za blender i szybko miksujemy całość na gładką masę. Przelewamy zawartość miski na patelnię i dokładnie mieszamy składniki.

czerwona enchilada przed ugotowaniem

Doprowadzamy enchiladę do zagotowania, zmniejszamy nieco ogień i trzymamy ją na patelni ok. 8-10 minut, żeby sobie spokojnie – jak my to lubimy nazywać – „purchlała”.

gotowy czerwony sos enchilada

Kiedy sos już zgęstnieje, wystarczy go przelać do miski, aby nieco wystygł.

Kukurydziane tortille

Mąkę kukurydzianą mieszamy z solą w misce. Dodajemy oliwę (lub olej roślinny) i zaczynamy wlewać wodę powolnym strumieniem, zagniatając ciasto rękami. Masę kukurydzianą przenosimy na podsypany mąką blat i tam wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.

kulka z ciasta z maki kukurydzianej

Kulę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na 6 części i rozwałkowujemy je na 3-mm placki (obtoczcie wałek w mące, wtedy ciasto nie będzie do niego przywierać).

Rozgrzewamy średnią patelnię na dużym ogniu i smażymy tortille z po ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż na wierzchu placków pojawią się miejscami brązowe plamki.

kukurydziane tortille

Ufff… Wszystkie półprodukty już gotowe, można przejść do poważnych biznesów i zabrać się za układanie zapiekanki.

Zapiekanka z kurczakiem w czerwonym sosie enchilada

pierwsza warstwa zapiekanki

Bierzemy okrągłe naczynie żaroodporne i na jego dnie rozsmarowujemy 60ml czerwonego sosu enchilada. Kładziemy jedną tortillę i układamy 1/3 porcji kurczaka, po czym polewamy 1/3 sosu i układamy 1/3 obu serów. Powtarzamy to samo jeszcze 2 razy, w tej kolejności:

  • tortilla -> kurczak -> sos -> ser

zapiekanka przed pieczeniem

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją termoobiegu. Wkładamy naczynie z zapiekanką do środka i pieczemy ją ok. 30 minut, aż ser całkowicie się stopi, a na wierzchu potrawy zaczną z niego tworzyć się delikatnie brązowe bąble. A tak wygląda nasza enchilada po zapieczeniu:

enchilada z kurczakiem

enchilada z kurczakiem

enchilada z kurczakiem

Najlepszy jest właśnie moment wyjmowania kawałka zapiekanki z naczynia żaroodpornego i nakładanie jej na talerz. Ten rozpustnie ciągnący się ser spajający warstwy enchiladas, okraszony kurczakiem, który przeszedł piekielną meksykańską czerwienią i podłoga z kukurydzianych tortilli – wszystko to wpakowane na raz do buzi powoduje – oprócz wzmożonego zapotrzebowania na wodę – gastryczny orgazm. Niech o transcendentalności tej potrawy świadczy fakt, że Nitka, której tolerancja na ostrość jest malutka w porównaniu z moją obsesją na punkcie podwójnego pożaru, zjadła ją szybciej ode mnie.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zapiekanka z kurczakiem w czerwonym sosie enchilada
  • 2 filety z piersi kurczaka gotowane ok. 30 minut i poszarpane widelcem
  • Czerwony sos enchilada składniki i przygotowanie niżej
  • 3 kukurydziane tortille składniki i przygotowanie niżej
  • 300 g sera półtwardego może być gouda, startego na grubych oczkach tarki
  • 175 g twardego sera może być szafir / gruyere / parmezan
Czerwony sos enchilada
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 500
  • 3 łyżki chilli cayenne dla mniej tolerancyjnych na ostre wystarczy 1,5 łyżki
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego kuminu
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki soli
Kukurydziane tortille
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • ok. 125ml gorącej wody
  • M ąka pszenna do wyrabiania ciasta
Wskazówki
Cerwony sos enchilada
  1. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj mąkę wraz z chilli cayenne.
  3. Wymieszaj i podsmażaj, aż kolor zmieni się z czerwonego na delikatnie brązowy.
  4. W dużej misce wymieszaj przecier pomidorowy z wodą i przyprawami.
  5. Zmiksuj szybko blenderem na gładką konsystencję.
  6. Przelej zawartość miski na patelnię i wszystko wymieszaj.
  7. Doprowadź do zagotowania i zmniejsz ogień na mały, żeby sos spokojnie pyrkał.
  8. Trzymaj na patelni ok. 8-10 minut, aż enchilada zgęstnieje.
  9. Przelej sos do miski.
Kukurydziane tortille
  1. Wymieszaj w misce mąkę kukurydzianą z solą.
  2. Dodaj oliwę.
  3. Zacznij powoli wlewać wodę, zagniatając ciasto ręką.
  4. Przenieś masę na podsypany mąką blat i wyrabiaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  5. Zawiń kulkę z ciasta w folię aluminiową i włóż na 15 minut do lodówki.
  6. Podziel ciasto na 6 części i każdą z nich rozwałkuj na ok. 3-mm placek.
  7. Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu.
  8. Smaż tortille ok. 1-2 minut z każdej strony, do pojawienia się brązowych plamek na plackach.
Zapiekanka
  1. Wysmaruj dno okrągłego naczynia żaroodpornego 60ml sosu enchilada.
  2. Ułóż 1 tortillę.
  3. Dodaj 1/3 porcji kurczaka.
  4. Polej go i wysmaruj 1/3 sosu enchilada.
  5. Posyp 1/3 obu serów.
  6. Powtórz wszystko jeszcze 2 razy.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg)
  8. Piecz zapiekankę ok. 30 minut.

 

ZapiszZapisz