Jedno z najczęstszych pytań, które zdarza nam się usłyszeć brzmi „jak Wy to robicie, że jecie wszystkie te rzeczy, a nie jesteście grubasami?”

Odpowiedź na to pytanie jest prosta, choć z pozoru nieoczywista – jak się ma w domu mały zakład produkcyjny, to można w ciągu roku przebyć dystans, którego pozazdrościłby niejeden kenijski maratończyk. Dodajmy do tego targanie zakupów, sprzętu, regularne uprawianie sportu i buuuuum! Można jeść, leniuchy. Poza tym, jesteśmy szczęśliwymi ludźmi, a szczęśliwi nie tyją.

Dlatego dzisiaj, po uporaniu się ze wszystkimi trudami tego świata, zasłużyliśmy na ostateczną rozpustę – posiłek tak stonerski, że trudno będzie wskoczyć na poziom wyżej. Niezbyt fit, trochę fat, ale przede wszystkim zapisujący się w pamięci na długo – oto makaronowa zapiekanka BBQ & Ranch.

Składniki:

makaron-indyk-wedzony-kukurydza-czerwona-cebula-bbq-ranch-mozzarella-swieza-kolendra-pomidory

Zapiekanka makaronowa BBQ & Ranch:

250g wędzonej piersi z indyka pokrojonej w kostkę
250g makaronu fusilli („świderki”)
250ml dressingu „Ranch”
200ml sosu Barbecue
180g kukurydzy z puszki
150g pomidorów pokrojonych w kostkę
300g startego sera mozzarella
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Makaron: W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy makaron i gotujemy go ok. 2 minut, aż będzie nadal lekko twardy – pamiętajcie, że świderki jeszcze dojdą podczas pieczenia.
  • Zapiekanka makaronowa BBQ & Ranch: Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej indyka, cebulę, kukurydzę, pomidory, sos barbecue, dressing ranch, i dokładnie mieszamy. Dodajemy podgotowany makaron, mieszamy całość raz jeszcze, a następnie doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem do smaku. Zapiekankę przenosimy do płaskiego naczynia żaroodpornego, wyrównujemy masę i posypujemy ją startą mozzarellą.
  • Pieczenie: Zapiekankę BBQ ze świderkami pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Podanie:

zapiekanka makaronowa

Przede wszystkim przygotujcie sobie trochę serwetek – przydadzą się. Poza tym, z naszego przepisu wychodzi całe mnóstwo tej rozpusty, więc – bez gadania – nakładajcie ile wejdzie, a potem, ze łzami w oczach, patrzcie jak jej ostatki znikają z talerza.

PS Przed podaniem posypcie zapiekankę świeżą kolendrą, którą uprzednio posiekacie – doda jej ona przysłowiową „kropkę nad i”.

podpis-pod-postem

Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Zapiekanka makaronowa BBQ & Ranch
  • 250 g wędzonej piersi z indyka pokrojonej w kostkę
  • 250 g makaronu fusilli "świderki"
  • 250 ml dressingu "Ranch"
  • 200 ml sosu Barbecue
  • 180 g kukurydzy z puszki
  • 150 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 300 g startego sera mozzarella
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
Makaron
  1. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Gotuj go ok. 2 minut, aż nadal będzie lekko twardy.
Zapiekanka BBQ & Ranch
  1. Weź dużą miskę.
  2. Wsyp do niej indyka, cebulę, kukurydzę, pomidory, sos barbecue, dressing ranch i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj podgotowany makaron, wymieszaj ponownie i dopraw na górze solą oraz pieprzem.
  4. Przenieś zapiekankę do płaskiego naczynia żaroodpornego i wyrównaj masę, a następnie posyp startą mozzarellą.
Pieczenie
  1. Zapiekankę BBQ ze świderkami piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg).