Jedno z najczęstszych pytań, które zdarza nam się usłyszeć brzmi „jak Wy to robicie, że jecie wszystkie te rzeczy, a nie jesteście grubasami?”
Odpowiedź na to pytanie jest prosta, choć z pozoru nieoczywista – jak się ma w domu mały zakład produkcyjny, to można w ciągu roku przebyć dystans, którego pozazdrościłby niejeden kenijski maratończyk. Dodajmy do tego targanie zakupów, sprzętu, regularne uprawianie sportu i buuuuum! Można jeść, leniuchy. Poza tym, jesteśmy szczęśliwymi ludźmi, a szczęśliwi nie tyją.
Dlatego dzisiaj, po uporaniu się ze wszystkimi trudami tego świata, zasłużyliśmy na ostateczną rozpustę – posiłek tak stonerski, że trudno będzie wskoczyć na poziom wyżej. Niezbyt fit, trochę fat, ale przede wszystkim zapisujący się w pamięci na długo – oto makaronowa zapiekanka BBQ & Ranch.
Składniki:
Zapiekanka makaronowa BBQ & Ranch:
250g wędzonej piersi z indyka pokrojonej w kostkę
250g makaronu fusilli („świderki”)
250ml dressingu „Ranch”
200ml sosu Barbecue
180g kukurydzy z puszki
150g pomidorów pokrojonych w kostkę
300g startego sera mozzarella
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron: W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy makaron i gotujemy go ok. 2 minut, aż będzie nadal lekko twardy – pamiętajcie, że świderki jeszcze dojdą podczas pieczenia.
- Zapiekanka makaronowa BBQ & Ranch: Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej indyka, cebulę, kukurydzę, pomidory, sos barbecue, dressing ranch, i dokładnie mieszamy. Dodajemy podgotowany makaron, mieszamy całość raz jeszcze, a następnie doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem do smaku. Zapiekankę przenosimy do płaskiego naczynia żaroodpornego, wyrównujemy masę i posypujemy ją startą mozzarellą.
- Pieczenie: Zapiekankę BBQ ze świderkami pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Podanie:
Przede wszystkim przygotujcie sobie trochę serwetek – przydadzą się. Poza tym, z naszego przepisu wychodzi całe mnóstwo tej rozpusty, więc – bez gadania – nakładajcie ile wejdzie, a potem, ze łzami w oczach, patrzcie jak jej ostatki znikają z talerza.
PS Przed podaniem posypcie zapiekankę świeżą kolendrą, którą uprzednio posiekacie – doda jej ona przysłowiową „kropkę nad i”.
- 250 g wędzonej piersi z indyka pokrojonej w kostkę
- 250 g makaronu fusilli "świderki"
- 250 ml dressingu "Ranch"
- 200 ml sosu Barbecue
- 180 g kukurydzy z puszki
- 150 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 300 g startego sera mozzarella
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- Sól i pieprz do smaku
-
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Gotuj go ok. 2 minut, aż nadal będzie lekko twardy.
-
Weź dużą miskę.
-
Wsyp do niej indyka, cebulę, kukurydzę, pomidory, sos barbecue, dressing ranch i dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj podgotowany makaron, wymieszaj ponownie i dopraw na górze solą oraz pieprzem.
-
Przenieś zapiekankę do płaskiego naczynia żaroodpornego i wyrównaj masę, a następnie posyp startą mozzarellą.
-
Zapiekankę BBQ ze świderkami piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (termoobieg).