pizza bomby ziemniaczane

Ziemniaczane pizza bomby w panierce z Cheetosów

by Stonerchef

Oprócz gotowania i usługiwania kotom, zajmujemy się też hobbystycznie przemytem – przemycamy różne formy znanych potraw do takich zestawień, które na pierwszy rzut oka mogłyby się wydawać absurdalne. No cóż… my akurat lubimy absurd w każdej postaci, dlatego nikogo nie powinno dziwić podawanie pizzy w ziemniakach, prawda? Ale ziemniaczane pizza bomby w panierce z Cheetosów? „Potrzymaj mi blender i patrz.”

Nie ma co, tutaj wszystkie składniki się ze sobą zgadzają. Wcześniej ugotowane i utłuczone na prawie puree ziemniaki goszczą na swojej powierzchni farsz z salami pepperoni, podsmażonego z cebulą i pieczarką, doprawione klasycznymi włoskimi przyprawami, takimi jak oregano i bazylia. Obok tego jeszcze – coby nie było zbyt łagodnie – po drodze dorzuciło nam się pół łyżeczki chilli cayenne i odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na końcu ląduje mozzarella, a ziemniaki zalepiane są w kulki.

No dobra, tylko… o co chodzi z tymi Cheetosami?!

Otóż Cheetosy posłużą nam za panierkę. Oczywiście wybraliśmy te o smaku pizzy, ponieważ nadają bombom tematyznego kopniaka i doskonale komponują się z domową marinarą.

Teraz najlepsze, bo oto wracamy z naszą ulubioną metodą obróbki termicznej, która – nie wiedzieć dlaczego – zniknęła na jakiś czas z  kart Stonerchefa – smażenie w głębokim tłuszczu. TAK JEST! Nie dość, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, to jeszcze zapewni cheetosowej panierce obłędnie chrupiącą teksturę.


Do przygotowania ziemniaczanych pizza-bomb potrzebne będą:

O teksturach opowiemy jednak później – najpierw trzeba przygotować bomby, żeby potem pobawić się w gastro saperów i rozbroić je palcami.

Składniki (na ok. 8 bomb):

składniki na pizza bomby

Pizza bomby ziemniaczane:

4 duże ziemniaki, umyte i pokrojone w kostkę

100g salami, pokrojonego w kostkę

1 duża pieczarka, pokrojona w kostkę

0,5 cebuli, pokrojonej w kostkę

100g startej mozzarelli

0,5 łyżeczki suszonego oregano

05 łyżeczki suszonej bazylii

2 ząbki czosnku, posiekane

0,5 łyżeczki chilli cayenne

0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej

Sól i pieprz do smaku

2 litry oleju roślinnego do smażenia

składniki na panierkę z cheetosów

Panierka z Cheetosów:

2 paczki Cheetosów o smaku pizzy

200ml maślanki naturalnej

Od uzbrajania do rozbrajania – pizza bomby

W garnku zagotowujemy ok. 2 litry wody i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy je ok. 15-20 minut, aż zrobią się miękkie. Odcedzamy ziemniaki z wody, przesypujemy je do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką wędzoną.

ugotowane ziemniaki posypane przyprawami

Tłuczemy kartofelki na bardzo gładką masę i odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.

Teraz możemy przygotować farsz. W tym celu rozgrzewamy na patelni 1 łyżeczkę oliwy, po czym dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i smażymy je ok. 2 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy salami, pieczarki, oregano, szczyptę pieprzu i chilli cayenne, po czym mieszamy i kontynuujemy smażenie ok. 3 minuty.

farsz do pizza bomb

Zdejmujemy patelnię z ognia, przekładamy farsz do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie możemy przygotować panierkę. Cheetosy wkładamy do woreczka zamykanego na suwak i rozjeżdżamy je wałkiem. Możemy też skorzystać z malaksera i tam zmiksować chrupki na drobny miał.

Dobra, skoro zarówno ziemniaki i farsz już ostygły, to możemy zająć się budowaniem bomb. Najpierw bierzemy do ręki trochę stłuczonych ziemniaków (tyle, żeby mieściło się na środku dłoni) i spłaszczamy je. Nabieramy łyżeczkę farszu, kładziemy na środku „placka” i posypujemy mozzarellą.

formowanie bomb ziemniaczanych

Teraz zalepiamy kulkę, dociskając farsz do środka w razie potrzeby.

bomba ziemniaczana przed panierowaniem

W garnku możemy już zacząć rozgrzewać olej. Tymczasem panierujemy bomby. Maczamy je najpierw w maślance, później obraczamy w Cheetosach, potem znów w maślance i jeszcze raz w chrupkach.

Kiedy olej będzie porządnie rozgrzany, wrzucamy bomby do garnka i smażymy je do momentu, w którym będą miały złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, przekładamy na  ręczniki papierowe i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

ziemniaczane pizza bomby

ziemniaczane pizza bomby

ziemniaczane pizza bomby

To jest widok, który wręcz kochamy. Rozrywanie bomb ziemniaczanych, w środku których ciągnie się gorąca mozzarella. Najlepsze w tej przaśnej przegryzce jest to, że posiada ona cztery warstwy, któych istnienia możemy tak naprawdę doświadczyć dopiero po ich ugryzieniu. Najpierw zęby spotykają się z chrupiącą panierką z cheetosów, żeby za sekundę przywitać kremowe tłuczone ziemniaki, w środku których czai się pizzowy farsz wykończony roztopionym serem.

Czy to już raj? Na pewno jesteśmy bardzo blisko.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pizza bomby ziemniaczane
  • 4 duże ziemniaki umyte i pokrojone w kostkę
  • 100 g salami pokrojonego w kostkę
  • 1 duża pieczarka pokrojona w kostkę
  • 0,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 100 g startej mozzarelli
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 05 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 0,5 łyżeczki chilli cayenne
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia
Panierka z Cheetosów
  • 2 paczki Cheetosów o smaku pizzy
  • 200 ml maślanki naturalnej
Wskazówki
Ziemniaki - krok po kroku
  1. Zagotuj ok. 2 litry wody w garnku.
  2. Dodaj ziemniaki i gotuj ok. 15-20 minut, aż będą miękkie.
  3. Odcedź, przesyp do miski, przypraw solą, pieprzem i ostrą wędzoną papryką.
  4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Farsz - krok po kroku
  1. Rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy na patelni.
  2. Dodaj cebulę wraz z czosnkiem i podsmażaj na średnim ogniu do zeszklenia.
  3. Dorzuć salami i pieczarki.
  4. Dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i chilli cayenne.
  5. Smaż ok. 2-3 minuty na średnim ogniu.
  6. Przenieś farsz do miski i odstaw do wystudzenia.
Formowanie i panierowanie bomb
  1. Nałóż porcję ziemniaków na środek dłoni i spłaszcz ją.
  2. Na środek dodaj farsz i wykończ serem na samej górze.
  3. Zakładaj krawędzie masy ziemniaczanej do środka, pokrywając nią farsz.
  4. Uformuj kulkę w rękach i powtórz to samo z pozostałą masą ziemniaczaną.
  5. Zmiksuj Cheetosy na drobny miał i przenieś do miseczki obok naczynia z maślanką.
  6. Obtacz bomby w maślance, później w Cheetosach, potem znów w maślance i na końcu z powrotem w chrupkach.
  7. Rozgrzej porządnie 2 litry oleju w głębokim garnku/frytkownicy.
  8. Zanurz bomby i smaż je do momentu, w którym zyskają złoto-brązowy kolor.
  9. Wyjmij bomby i odsącz je na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Zobacz również inne artykuły