zupa pho z wołowiną

Zupa Pho z wołowiną

by Stonerchef

Tu przyznajemy się bez bicia – nieczęsto jadamy zupy. Za to jak już się na jakąś zdecydujemy, to jest to wycieczka daleko poza granice naszego pięknego kraju.

Tym razem padło na Wietnam, a konkretnie na zupę Pho. Przez ostatni tydzień mieliśmy zresztą nawałnicę jedzenia z wołowiny, bo zamówiliśmy dość duży kawałek polędwicy i szkoda nam było marnować tak dobre mięso, więc co mogliśmy, to posłaliśmy na talerze, a z reszty powstała zupa. Zachwyca jej kwaskowatość nadająca mocy i tak już wyrazistemu bulionowi wołowemu. Do tego świeży czosnek, chilli, makaron ryżowy, kolendra, szczypior… i można odpłynąć drewnianą łodzią po dzikich rzekach. Stop… Do kuchni!

Składniki:

zupa pho z wołowiną

Zupa Pho z wołowiną:

500g polędwicy wołowej (rostbef ujdzie w tłumie, możecie poprosić ew. o jakąś dobrą porcję na rosół z kością)

3 litry wody

1 domowa kostka bulionowa

300g szerokiego makaronu ryżowego

80 ml sosu rybnego

Sok z dwóch imonek

2 posiekane papryczki chilli

2 posiekane ząbki czosnku

4cm kawałek imbiru, posiekany

1 duża czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki

1 duża biała cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki

3 łodygi szczypiorku, pokrojone w 3cm kawałki

1 pęczek posiekanej świeżej kolendry

2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Wywar: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy w nim cebulę przez 10 minut. Następnie bierzemy duży garnek, do którego wkładamy polędwicę wołową i cebulę, a potem zalewamy go 3 litrami wody. Wywar zagotowujemy, oczyszczamy wywar z „szumów” powstałych z mięsa i gotujemy ok. 40 minut.
  • Zupa Pho: Z garnka wyjmujemy wołowinę i kroimy ją na cienkie plastry, a wywar przecedzamy do miski i z powrotem do garnka. Dodajemy mięso, sól, bulion, czosnek, imbir, sos rybny oraz limonkę, mieszamy dokładnie i ponownie zagotowujemy. Wyjmujemy makaron ryżowy i wkładamy go do garnka z wywarem, aż zmięknie. Kiedy to już nastąpi, przelewamy wywar do oddzielnej miski, a makaron dzielimy na 4 porcje i przekładamy go do miseczek / głębokich talerzy. Do makaronu dodajemy chilli, czerwoną cebulę, posiekaną kolendrę, szczypiorek i całość zalewamy wywarem z mięsem.

Podanie:

zblizenie-na-zupe-pho-z-wolowina

Zupę podajemy od razu, żeby zachować świeżość ziół. Jeśli zostawimy ją na dłużej, to stracą one swój kolor i zupa będzie wyglądać po prostu nieapetycznie. A tak, będzie Was cieszyć nasyconą zielenią kolendry i szczypiorku, spod której – z głębi intensywnego wywaru wołowego – wyłania się makaron ryżowy.

Pho jest z natury zupą ostrą, ale być może są wśród Was miłośnicy kapsaicyny, dlatego Wam polecam dorzucić przynajmniej jeszcze jedną sztukę. A wtedy pho, pho… trzeba będzie lecieć po wodę z cukrem albo mleko.

podpis-pod-postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa Pho z wołowiną
  • 500 g polędwicy wołowej rostbef ujdzie w tłumie, możecie poprosić ew. o jakąś dobrą porcję na rosół z kością
  • 3 litry wody
  • 1 domowa kostka bulionowa
  • 300 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 80 ml sosu rybnego
  • Sok z dwóch imonek
  • 2 posiekane papryczki chilli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru posiekany
  • 1 duża czerwona cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 duża biała cebula obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 3 łodygi szczypiorku pokrojone w 3cm kawałki
  • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki soli
Wskazówki
Wywar
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz w nim białą cebulę przez 10 minut.
  2. Do dużego garnka dodaj polędwicę wołową, upieczoną cebulę i zalej wszystko 3 litrami wody.
  3. Zagotuj i usuń z wywaru szumy mięsne.
  4. Gotuj przez 40 minut.
Zupa Pho
  1. Wyjmij polędwicę i pokrój ją w cienkie plastry, a wywar odcedź do miski i z powrotem wlej do garnka. Dodaj z powrotem mięso z cebulą, a następnie czosnek, imbir, sok z limonki, bulion, sól, sos rybny i wszystko wymieszaj.
  2. Doprowadź ponownie do zagotowania.
  3. Dodaj do zupy makaron i trzymaj go tam, aż zrobi się miękki.
  4. Wyjmij makaron, a zupę odlej do osobnej miski.
  5. Makaron przełóż do miseczek i dodaj do niego chilli, czerwoną cebulę, posiekaną kolendrę i pokrojony szczypiorek.
  6. Zalej makaron z warzywami i ziołami zupą i podawaj natychmiast.

Zobacz również inne artykuły