Zupa spaghetti z kulkami wołowymi

by Stonerchef

Tyle się teraz mówi o potędze ludzkiego umysłu – że może on generować czerwone ferrari bez immobilizera, miliardy na koncie i otwierać oczy na oczywistą prawdę, którą zna każdy, komu nie przejechano prostownicą po zwojach mózgowych. Dlatego w czasach, gdy wszyscy mogą wszystko, każdy może być miliarderem i żyć na rajskiej wyspie, dobrze jest zwyczajnie zrobić sobie zupę… Co prawda niezwyczajną, bo jest to zupa spaghetti. Z mięsem, ma się rozumieć.

Co prawda nasza narodowa świadomość kulinarna zmienia się na lepsze z każdym rokiem, ale nie zmienia to faktu, że dla wielu tzw. spaghetti po bolońsku to zalana sosem ze słoika zupa wołowa podana z odrobiną makaronu. Odczarujemy nieco to pojęcie – z zupy nie rezygnujemy, natomiast darujemy sobie sosy ze słoika. Przyrządzimy za to swój własny sos na bazie szybkiej marinary, do którego dodamy bulion warzywny z naszych domowych kostek rosołowych, a potem po kolei będziemy wrzucać mięsne kulki ze zmielonego antrykotu wołowego, żeby na końcu dodać makaron spaghetti i zagęścić nieco zupę startym parmezanem i… mlekiem.


Do przygotowania zupy spaghetti z kulkami mięsnymi przydadzą się:

A to wszystko z użyciem tylko jednego garnka. Patrzcie i płaczcie ze szczęścia, a potem migusiem do kuchni i czarować gary!

Składniki:

składniki na zupę spaghetti

Zupa spaghetti:

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę

1 marchewka, pokrojona w cienkie plastry

1 łodyka selera, pokrojona w plasterki

3 ząbki czosnku, posiekane

1 puszka pomidorów w soku, rozgniecionych

Szybka marinara (500g przecieru pomidorowego + 2 łyżeczki suszonej bazylii i 3 łyżeczki mielonego czosnku)

1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

1 litr bulionu warzywnego (lub 5 domowych kostek rosołowych zalanych 1 litrem wrzącej wody)

1,5 łyżeczki octu balsamicznego

1,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki płatków chilli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka suszonej bazylii

Po 1 łyżeczce soli himalajskiej, suszonej natki pietruszki i oregano

1 liść laurowy

1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej

składniki na kulki wołowe

Kulki wołowe:

500g wołowiny, zmielonej (u nas był to antrykot)

1 jajko

1,5 kromki chleba tostowego, zgrillowanej na patelni, pozbawionej skórki i pokrojonej w kostkę

1,5 łyżki mleka 3,2%

1,5 łyżeczki sosu Worcestersire

2 łyżki mielonej cebuli

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Po 1 łyżeczce soli, mielonego czosnku i oregano

15g startego parmezanu

starty-parmezan-mleko

Do zagęszczenia zupy:

40g startego parmezanu

250ml mleka 3,2%

Do podania:

150g makaronu spaghetti

Starty parmezan do posypania

Zupka, raz!

Zaczynamy od rozpuszczenia masła i oliwy w dużym garnku. Kiedy to nastąpi, dodajemy cebulę i podsmażamy ją na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy marchewkę wraz z selerem i kontynuujemy smażenie przez następne 2 minuty.

warzywa podsmażane w garnku

Na koniec dorzucamy czosnek z płatkami chilli i dosmażamy jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie możemy już dorzucić pozostałe składniki zupy, zamieszać dokładnie dużą łyżką i zwiększyć ogień na duży w celu doprowadzenia do zagotowania wywaru.

zagotowana zupa spaghetti

Zmniejszamy ogień na minimalny, przykrywamy zupę i dajemy jej powoli bulgotać, a w tym czasie możemy zająć się przygotowaniem kulek wołowych.

Był mięsny jeż, czas na mięsne bomby

Mieszamy w misce mięso wołowe z resztą składników kulek. Następnie zaczynamy wyrabiać i ugniatać mięsną masę rękami, aż ta będzie jednolita i zwarta.

masa na kulki wołowe

Z masy formujemy kulki o wielkości łyżki stołowej i układamy je na talerzu.

gotowe kulki wołowe

Nie smażymy nich, ani nic z tych rzeczy – po prostu bierzemy talerz z kulkami i wrzucamy je do gotującej się zupy, a tam potrzeba im będzie ok. 8 minut pod przykryciem.

kulki wołowe w zupie

Zdejmujemy pokrywkę garnka i dorzucamy do zupy makaron spaghetti i zanurzamy go w całości. Zwiększamy ogień do średniego i tam kontynuujemy gotowanie przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż makaron zrobi się al dente.

makaron spaghetti dodany do zupy

Na koniec pozbywamy się liścia laurowego, wsypujemy starty parmezan i mieszamy zupę, aż ser się całkowicie rozpuści, po czym wlewamy mleko i również mieszamy, aż to połączy się z zawartością garnka.

Zupę przelewamy do misek i posypujemy jeszcze z wierzchu startym parmezanem.

zupa spaghetti

zupa spaghetti

Lista składników wydawała się na początku dosyć długa, prawda? Tym bardziej zdumiewający jest fakt, że ugotowanie tej rozgrzewającej, sycącej i czerwonej niczym wspomniane wcześniej ferrari zupy zajmuje w porywach do 45 minut.  To tyle samo, co godzina lekcyjna lub sesja z trenerem (tfu!) rozwoju osobistego. Tyle, że trener Was tak pięknie nie nakarmi. A zupa spaghetti z kulkami mięsnymi już tak.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa spaghetti
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
  • 1 łodyka selera pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1 pusza pomidorów w soku rozgniecionych
  • Szybka marinara 500g przecieru pomidorowego + 2 łyżeczki suszonej bazylii i 3 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego lub 5 domowych kostek rosołowych zalanych 1 litrem wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Po 1 łyżeczce soli suszonej natki pietruszki i oregano
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
Kulki wołowe
  • 500 g wołowiny u nas był to antrykot, zmielonej
  • 1 jajko
  • 1,5 kromki chleba tostowego zgrillowanej na patelni, pozbawionej skórki i pokrojonej w kostkę
  • 1,5 łyżki mleka 3 2%
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestersire
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • Po 1 łyżeczce soli mielonego czosnku i oregano
  • 15 g startego parmezanu
Do zagęszczenia zupy
  • 40 g startego parmezanu
  • 250 ml mleka 3 2%
Do podania
  • 150 g makaronu spaghetti
  • Starty parmezan do posypania
Wskazówki
Przygotowanie zupy
  1. Roztop w garnku masło z oliwą.
  2. Dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 3 minuty, cały czas mieszając.
  3. Dorzuć marchew wraz z selerem i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  4. Na koniec dodaj czosnek oraz płatki chilli i kontynuuj smażenie przez 30 sekund.
  5. Dodaj pozostałe składniki zupy i wszystko wymieszaj dużą łyżką.
  6. Zwiększ ogień i doprowadź do zagotowania.
  7. Przykryj zupę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość przez ok. 15 minut. W tym czasie możesz zająć się kulkami wołowymi.
Lepienie kulek mięsnych
  1. Wymieszaj mieloną wołowinę z pozostałymi składnikami kulek.
  2. Zagniataj mięsną masę ręcznie, aż będzie odpowiednio zwarta.
  3. Ulep ok. 12 kulek rozmiaru łyżki stołowej.
Wykańczanie zupy
  1. Wrzuć kulki wołowe do zupy i gotuj je tam ok. 8 minut.
  2. Po tym czasie dodaj makaron spaghetti, zwiększ ogień na średni i kontynuuj gotowanie przez 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż makaron będzie al dente.
  3. Wyjmij z zupy liść laurowy.
  4. Wsyp parmezan i wymieszaj z zupą, aż ser się całkowicie stopi.
  5. Wlej mleko i również dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej zupę do misek i posyp ją z wierzchu startym parmezanem.

Zobacz również inne artykuły