Tyle się teraz mówi o potędze ludzkiego umysłu – że może on generować czerwone ferrari bez immobilizera, miliardy na koncie i otwierać oczy na oczywistą prawdę, którą zna każdy, komu nie przejechano prostownicą po zwojach mózgowych. Dlatego w czasach, gdy wszyscy mogą wszystko, każdy może być miliarderem i żyć na rajskiej wyspie, dobrze jest zwyczajnie zrobić sobie zupę… Co prawda niezwyczajną, bo jest to zupa spaghetti. Z mięsem, ma się rozumieć.
Co prawda nasza narodowa świadomość kulinarna zmienia się na lepsze z każdym rokiem, ale nie zmienia to faktu, że dla wielu tzw. spaghetti po bolońsku to zalana sosem ze słoika zupa wołowa podana z odrobiną makaronu. Odczarujemy nieco to pojęcie – z zupy nie rezygnujemy, natomiast darujemy sobie sosy ze słoika. Przyrządzimy za to swój własny sos na bazie szybkiej marinary, do którego dodamy bulion warzywny z naszych domowych kostek rosołowych, a potem po kolei będziemy wrzucać mięsne kulki ze zmielonego antrykotu wołowego, żeby na końcu dodać makaron spaghetti i zagęścić nieco zupę startym parmezanem i… mlekiem.
Do przygotowania zupy spaghetti z kulkami mięsnymi przydadzą się:
- dwie duże miski,
- ok. 3-litrowy garnek,
- nóż szefa kuchni,
- szpatułka.
A to wszystko z użyciem tylko jednego garnka. Patrzcie i płaczcie ze szczęścia, a potem migusiem do kuchni i czarować gary!
Składniki:
Zupa spaghetti:
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 marchewka, pokrojona w cienkie plastry
1 łodyka selera, pokrojona w plasterki
3 ząbki czosnku, posiekane
1 puszka pomidorów w soku, rozgniecionych
Szybka marinara (500g przecieru pomidorowego + 2 łyżeczki suszonej bazylii i 3 łyżeczki mielonego czosnku)
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu warzywnego (lub 5 domowych kostek rosołowych zalanych 1 litrem wrzącej wody)
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
1,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
Po 1 łyżeczce soli himalajskiej, suszonej natki pietruszki i oregano
1 liść laurowy
1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
Kulki wołowe:
500g wołowiny, zmielonej (u nas był to antrykot)
1 jajko
1,5 kromki chleba tostowego, zgrillowanej na patelni, pozbawionej skórki i pokrojonej w kostkę
1,5 łyżki mleka 3,2%
1,5 łyżeczki sosu Worcestersire
2 łyżki mielonej cebuli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Po 1 łyżeczce soli, mielonego czosnku i oregano
15g startego parmezanu
Do zagęszczenia zupy:
40g startego parmezanu
250ml mleka 3,2%
Do podania:
150g makaronu spaghetti
Starty parmezan do posypania
Zupka, raz!
Zaczynamy od rozpuszczenia masła i oliwy w dużym garnku. Kiedy to nastąpi, dodajemy cebulę i podsmażamy ją na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy marchewkę wraz z selerem i kontynuujemy smażenie przez następne 2 minuty.
Na koniec dorzucamy czosnek z płatkami chilli i dosmażamy jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie możemy już dorzucić pozostałe składniki zupy, zamieszać dokładnie dużą łyżką i zwiększyć ogień na duży w celu doprowadzenia do zagotowania wywaru.
Zmniejszamy ogień na minimalny, przykrywamy zupę i dajemy jej powoli bulgotać, a w tym czasie możemy zająć się przygotowaniem kulek wołowych.
Był mięsny jeż, czas na mięsne bomby
Mieszamy w misce mięso wołowe z resztą składników kulek. Następnie zaczynamy wyrabiać i ugniatać mięsną masę rękami, aż ta będzie jednolita i zwarta.
Z masy formujemy kulki o wielkości łyżki stołowej i układamy je na talerzu.
Nie smażymy nich, ani nic z tych rzeczy – po prostu bierzemy talerz z kulkami i wrzucamy je do gotującej się zupy, a tam potrzeba im będzie ok. 8 minut pod przykryciem.
Zdejmujemy pokrywkę garnka i dorzucamy do zupy makaron spaghetti i zanurzamy go w całości. Zwiększamy ogień do średniego i tam kontynuujemy gotowanie przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż makaron zrobi się al dente.
Na koniec pozbywamy się liścia laurowego, wsypujemy starty parmezan i mieszamy zupę, aż ser się całkowicie rozpuści, po czym wlewamy mleko i również mieszamy, aż to połączy się z zawartością garnka.
Zupę przelewamy do misek i posypujemy jeszcze z wierzchu startym parmezanem.
Lista składników wydawała się na początku dosyć długa, prawda? Tym bardziej zdumiewający jest fakt, że ugotowanie tej rozgrzewającej, sycącej i czerwonej niczym wspomniane wcześniej ferrari zupy zajmuje w porywach do 45 minut. To tyle samo, co godzina lekcyjna lub sesja z trenerem (tfu!) rozwoju osobistego. Tyle, że trener Was tak pięknie nie nakarmi. A zupa spaghetti z kulkami mięsnymi już tak.
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
- 1 łodyka selera pokrojona w plasterki
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 pusza pomidorów w soku rozgniecionych
- Szybka marinara 500g przecieru pomidorowego + 2 łyżeczki suszonej bazylii i 3 łyżeczki mielonego czosnku
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego lub 5 domowych kostek rosołowych zalanych 1 litrem wrzącej wody
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Po 1 łyżeczce soli suszonej natki pietruszki i oregano
- 1 liść laurowy
- 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 500 g wołowiny u nas był to antrykot, zmielonej
- 1 jajko
- 1,5 kromki chleba tostowego zgrillowanej na patelni, pozbawionej skórki i pokrojonej w kostkę
- 1,5 łyżki mleka 3 2%
- 1,5 łyżeczki sosu Worcestersire
- 2 łyżki mielonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- Po 1 łyżeczce soli mielonego czosnku i oregano
- 15 g startego parmezanu
- 40 g startego parmezanu
- 250 ml mleka 3 2%
- 150 g makaronu spaghetti
- Starty parmezan do posypania
-
Roztop w garnku masło z oliwą.
-
Dodaj cebulę i podsmażaj ją ok. 3 minuty, cały czas mieszając.
-
Dorzuć marchew wraz z selerem i podsmażaj kolejne 2 minuty.
-
Na koniec dodaj czosnek oraz płatki chilli i kontynuuj smażenie przez 30 sekund.
-
Dodaj pozostałe składniki zupy i wszystko wymieszaj dużą łyżką.
-
Zwiększ ogień i doprowadź do zagotowania.
-
Przykryj zupę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość przez ok. 15 minut. W tym czasie możesz zająć się kulkami wołowymi.
-
Wymieszaj mieloną wołowinę z pozostałymi składnikami kulek.
-
Zagniataj mięsną masę ręcznie, aż będzie odpowiednio zwarta.
-
Ulep ok. 12 kulek rozmiaru łyżki stołowej.
-
Wrzuć kulki wołowe do zupy i gotuj je tam ok. 8 minut.
-
Po tym czasie dodaj makaron spaghetti, zwiększ ogień na średni i kontynuuj gotowanie przez 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż makaron będzie al dente.
-
Wyjmij z zupy liść laurowy.
-
Wsyp parmezan i wymieszaj z zupą, aż ser się całkowicie stopi.
-
Wlej mleko i również dokładnie wymieszaj.
-
Przelej zupę do misek i posyp ją z wierzchu startym parmezanem.