bliźniacze burgery

Bliźniacze burgery z podwójnym mięsem i serem

by Stonerchef

Ach, jak nam brakowało gotowania na tym sylwestrowym wyjeździe! Co prawda wypoczęliśmy jak nigdy dotąd, ale jednak niezmiernie miło było poczuć znów zapach przypraw, usłyszeć brzęczenie garnków i patelni, i posmakować domowego żarełka. Tak nam się przypomniała nasza ostatnia przekmina w nocy, że oboje jesteśmy zodiakalnymi bliźniętami, nigdy nie można nas uciszyć (chyba, że akurat coś jemy), czytamy sobie w myślach itd., w związku z czym postanowiliśmy przygotować równie bliźniacze burgery. Z podwójny mięsem. Serem. Wszystkim.

Po powrocie z Holandii musieliśmy na chwilę złapać oddech, więc zanim zrobimy bałagan Waszej wyobraźni, wychodzimy z czymś absolutnie klasycznym – wartym każdego gryza, mlasknięcia i ubabrania sobie rąk.

Nasze bliźniacze burgery to nic innego, jak ubóstwiane na całym świecie „Double-double” lub, jak kto woli, „animal style burgers”. Mamy więc dwa kotlety ze zmielonego rostbefu, podwójną porcję sera, standardowy zestaw warzyw z udziałem duszonej cebuli i majonezowo-ketchupowy sos z dodatkiem octu z białego wina i drobno posiekanych ogórków konserwowych. Nie jest to burger piętrowy, więc darowaliśmy sobie wkładanie do niego dodatkowego poziomu ze środkowej części bułki. Dzięki temu, całość lepiej trzyma się w dłoniach i – przede wszystkim – nie trzeba uprawiać gimnastyki żuchwy w celu objęcia całego majestatu kanapki.

Jak w przypadku każdego burgera, który ląduje na naszych talerzach, zadbaliśmy o to, żeby pomiędzy świętą trójcą tj. mięsem, bułką i sosem, została zachowana idealna harmonia smaków, a każdy element z osobna został dopieszczony do granic możliwości. Szczególnie wołowina, która oprócz tego, że przyprawiona klasycznie solą i pieprzem, została wysmarowana z jednej strony musztardą, a z drugiej wyłożona stopionym serem Mimolette, co w konsekwencji zapewniło naszemu zmielonemu rostbefowi smak, na który można z powodzeniem przykleić znaczek „The American Dream”.


Do przygotowania bliźniaczych burgerów przydadzą się:


Najwyższy czas spełnić w końcu ten sen. Ruszamy się z kanap! Po jedzonko!

Składniki:

skladniki na blizniacze burgery

Bliźniacze burgery:

500g zmielonej wołowiny

2 puszyste bułki do burgerów

1 ogórek konserwowy, pokrojony w plastry

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

2 łyżeczki musztardy dijon

8 plasterków sera Mimolette

4 łyżki oleju

2 liście sałaty lodowej

4 plastry pomidora

Sól i pieprz do smaku

Sos majonezowo-ketchupowy (przepis poniżej)

składniki na sos do bliźniaczych burgerów

Sos majonezowo-ketchupowy:

3 czubate łyżki majonezu

1 łyżka ketchupu

1 łyżka posiekanych ogórków konserwowych

1 łyżeczka octu z białego wina

0,5 łyżeczki cukru

Podwójna rzeźba nowoczesna: Bliźnięta Stonerchefa

Zaczynamy od przygotowania sosu. Jest to niezwykle wyczynowy proces i niewielu śmiertelnikom udaje się go z powodzeniem ukończyć – niektórzy giną z przemęczenia, inni wariują albo popadają w depresję… Dobra, zgrywamy się, wystarczy po prostu wymieszać majonez z ketchupem, posiekanymi ogórkami, octem i cukrem, a następnie doprawić wszystko solą i pieprzem do smaku, po czym wstawić do lodówki na czas przygotowania mięsa. Zanim to jednak nastąpi, skupimy się na najdłuższej części zadania – duszeniu cebuli.

W tym celu rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszamy ogień i podduszamy ją ok. 20 minut. Gdyby cebula zaczęła nam się brązowić zbyt szybko, możemy dolać 1 łyżkę wody i jeszcze bardziej obniżyć ogień. Pamiętamy przy okazji, żeby co jakiś czas zamieszać zawartość patelni.

karmelizowana cebula na patelni

Teraz możemy przejść do mistrza ceremonii, tj. do wołowiny. Mięso dzielimy na 4 równe porcje i z każdej z nich formujemy w miarę płaskiego (ok. 1,5-2cm grubości) kotleta. Wołowinę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie kładziemy go na patelni, na której uprzednio rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy kotlety ok. 2 minuty z każdej strony na sporym ogniu. Przyprawiamy surową stronę ponownie solą i pieprzem, a następnie rozsmarowujemy na każdej sztuce 0,5 łyżeczki musztardy. Przewracamy burgery na drugą stronę i tam smażymy je ok. 1 minutę, układając na wierzchu plastry sera. Mięso zdejmujemy z patelni, jak tylko ser się stopi.

burgery przed nałożeniem sera

ser stapiany na burgerach

Ostatnią – i najszlachetniejszą – czynnością będzie budowanie naszych bliźniąt. Weźcie dwa głębokie oddechy, rozprostujcie kości, oczyśćcie umysł i zabawcie się w Fidiasza. A oto, krok po kroku, jak zostać gastro-rzeźbiarzem:

  • Przekrawamy bułki na pół.
  • Oba spody smarujemy czubatą łyżką sosu majonezowo-ketchupowego.
  • Układamy kolejno: pomidora, ogórka konserwowego i sałatę.
  • Zamykamy to pierwszym kotletem.
  • Sypiemy na wierzch duszoną cebulkę.
  • Dokładamy drugiego kotleta.
  • Zamykamy burgera daszkiem bułki.

A oto, jak będzie wyglądać znak bliźniąt, jeśli kiedykolwiek wpadniemy na pomysł wydania horoskopu Stonerchefa:

bliźniacze burgery

bliźniacze burgery

bliźniacze burgery

bliźniacze burgery

bliźniacze burgery

bliźniacze burgery

Już kiedyś wspominaliśmy, że od burgera z serem lepszy jest tylko burger z podwójnym mięsem i podwójnym serem. I właściwie nic się od tego czasu nie zmieniło.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Bliźniacze burgery
  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 2 puszyste bułki do burgerów
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w plastry
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 8 plasterków sera Mimolette
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 4 plastry pomidora
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos majonezowo-ketchupowy przepis poniżej
Sos majonezowo-ketchupowy
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka posiekanych ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 0,5 łyżeczki cukru
Wskazówki
Sos majonezowo-ketchupowy
  1. Wymieszaj w misce majonez z ketchupem, octem, ogórkami i cukrem.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Odstaw na czas przygotowania burgerów.
Bliźniacze burgery
  1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i podduszaj na średnim ogniu ok. 20 minut.
  2. Podziel wołowinę na 4 równe części, z każdej uformuj 2 płaskie kotlety i przypraw je solą oraz pieprzem.
  3. Rozgrzej na dużej patelni pozostały olej i smaż burgery z jednej strony ok. 2 minuty. W tym czasie przypraw solą i pieprzem surową stronę i posmaruj ją musztardą.
  4. Przełóż burgery i smaż je na drugiej stronie ok. 1 minutę, kładąc ser w połowie czasu.
  5. Zdejmij mięso z patelni, kiedy ser się stopi.
  6. Przekrój bułki na pół.
  7. Spód każdej posmaruj sosem.
  8. Ułóż pomidora, ogórki i sałatę.
  9. Przykryj je pierwszym kotletem.
  10. Dodaj podduszoną cebulkę.
  11. Przykryj drugim kotletem.
  12. Zamknij burgera daszkiem bułki.

Zobacz również inne artykuły