Krewetki gotowane w czerwonym curry z pomidorkami cherry i bazylią

by Stonerchef

Czy krewetki mogą poskromić Pacmana? Mogą. Muszą tylko dostać odpowiednią ilość przypraw, ziół i paliwo w postaci tłuszczu z kokosa.

Owoce morza z natury są bardzo delikatne i wiele osób popełnia ten błąd, że wynosi tę delikatność na pierwszy plan, kończąc z mdłym jedzeniem, które będzie zbyt łagodne nawet dla dziecka.

Można za to podkręcić ich smak mocnymi przyprawami takimi jak curry i chili, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, dorzucić pomidorki koktailowe, mleko z kokosa i wnieść owoce morza na wyższy poziom, gdy tylko uderzy głód.

Składniki

skladniki-na-krewetki

Krewetki:

250g krewetek

1 łyżka czerwonej pasty curry (składniki niżej)

300g pomidorków cherry

200ml mleka kokosowego

Limonka do skropienia

Garść bazylii do posypania

Ryż do podania (u nas był grany parboiled)

0,5 łyżki oleju kokosowego

Przyprawy:

0,5 łyżeczki kurkumy

Szczypta cynamonu

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta soli

0,5 łyżeczki brązowego cukru

Szczypta pieprzu cayenne 

Czerwona pasta curry:

2 ząbki czosnku

0,5 cebuli

4cm kawałek imbiru

1 posiekana papryczka chili

Papryka ostra (ilość zależy od tego, jak bardzo ostrą pastę chcecie uzyskać)

Przygotowanie:

  • Pasta curry: Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy. Imbir i czosnek należy zetrzeć na tarce – całość wrzucamy do malaksera, dodajemy ostrą paprykę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową pastę przekładamy do miseczki.
  • Ryż: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, do której wrzucamy ryż. Ważne jest, żeby gotował się na wolnym ogniu, spokojnie „pyrkając”. Czasowo wychodzi to ok. 10-12 minut. W tym czasie możemy wyjąć krewetki i rozmrozić je w zimnej wodzie, jeśli były wcześniej mrożone.
  • Krewetki: Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę pasty curry. Podsmażamy chwilę, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucamy krewetki i obsmażamy je po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy przyprawy, skrapiamy limonką, mieszamy i jeszcze przez pół minuty smażymy na średnim ogniu. Następnie wlewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. W połowie gotowania dodajemy pokrojone w połówki i posypane brązowym cukrem pomidorki cherry. Osuszony ryż możemy wsypać na patelnię i wymieszać z krewetkami. Na koniec skrapiamy wszystko limonką i posypujemy bazylią. 

Podanie:

krewetki-podane-z-pomidorami-bazylia-curry-i-mlekiem-kokosowym-oraz-ryzem

 Do podania krewetek najlepiej nada się głęboki talerz, do którego wlejemy nasze owoce morza w wywarze z curry i mleka kokosowego wraz z pomidorkami. Całość przekładamy bazylią, na górze ustawiamy trzy krewetki i domykamy je połówką pomidorka. Ostatnim sznytem będzie posypanie wszystkiego drobną szczyptą pieprzu cayenne.

Pomieszanie orientalnych krewetek z kuchnią śródziemnomorską zajmie Wam w porywach do 45 minut, a poskromi nawet najbardziej nieprzejednanego gastro potwora. Na wypadek, gdyby zwykła pomidorowa to było za mało.

podpis-pod-postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Krewetki
  • 250 g krewetek
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry składniki niżej
  • 300 g pomidorków cherry
  • 200 ml mleka kokosowego
  • Limonka do skropienia
  • Garść bazylii do posypania
  • Ryż do podania u nas był grany parboiled
  • 0,5 łyżki oleju kokosowego
Przyprawy
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki brązoweo cukru
  • Szczypta pieprzu cayenne
Czerwona pasta curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 posiekana papryczka chili
  • Papryka ostra ilość zależy od tego, jak bardzo ostrą pastę chcecie uzyskać
Wskazówki
Pasta curry
  1. Posiekaj czosnek, chili i cebulę.
  2. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce.
  3. Wrzuć wszystko do malaksera, dodaj ostrą paprykę i zmiksuj na pastę.
Ryż
  1. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę.
  2. Wrzuć do niej ryż i gotuj ok. 10-12 minut na małym ogniu, żeby ryż "pyrkał".
  3. W tym czasie wyjmij krewetki i rozmróż je, jeśli były zamrożone.
Krewetki
  1. Na patelni rozgrzej olej z pastą curry.
  2. Podsmaż wszystko, co chwilę mieszając drewnianą łyżką.
  3. Wrzuć krewetki i obsmaż je po 1 miutcie z każdej strony.
  4. Dodaj przyprawy, skrop wszystko limonką, wymieszaj i smaż przez 30 sekund na średnim ogniu.
  5. Wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez 5 minut.
  6. W połowie gotowania dodaj pokrojone w połówki i posypane cukrem pomidorki.
  7. Wsyp osuszony ryż na patelnię i wymieszaj z krewetkami.
  8. Skrop wszystko limonką i posyp bazylią oraz drobną szczyptą pieprzu cayenne.

 

Zobacz również inne artykuły