Czy krewetki mogą poskromić Pacmana? Mogą. Muszą tylko dostać odpowiednią ilość przypraw, ziół i paliwo w postaci tłuszczu z kokosa.
Owoce morza z natury są bardzo delikatne i wiele osób popełnia ten błąd, że wynosi tę delikatność na pierwszy plan, kończąc z mdłym jedzeniem, które będzie zbyt łagodne nawet dla dziecka.
Można za to podkręcić ich smak mocnymi przyprawami takimi jak curry i chili, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, dorzucić pomidorki koktailowe, mleko z kokosa i wnieść owoce morza na wyższy poziom, gdy tylko uderzy głód.
Składniki
Krewetki:
250g krewetek
1 łyżka czerwonej pasty curry (składniki niżej)
300g pomidorków cherry
200ml mleka kokosowego
Limonka do skropienia
Garść bazylii do posypania
Ryż do podania (u nas był grany parboiled)
0,5 łyżki oleju kokosowego
Przyprawy:
0,5 łyżeczki kurkumy
Szczypta cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta soli
0,5 łyżeczki brązowego cukru
Szczypta pieprzu cayenne
Czerwona pasta curry:
2 ząbki czosnku
0,5 cebuli
4cm kawałek imbiru
1 posiekana papryczka chili
Papryka ostra (ilość zależy od tego, jak bardzo ostrą pastę chcecie uzyskać)
Przygotowanie:
- Pasta curry: Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy. Imbir i czosnek należy zetrzeć na tarce – całość wrzucamy do malaksera, dodajemy ostrą paprykę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową pastę przekładamy do miseczki.
- Ryż: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, do której wrzucamy ryż. Ważne jest, żeby gotował się na wolnym ogniu, spokojnie „pyrkając”. Czasowo wychodzi to ok. 10-12 minut. W tym czasie możemy wyjąć krewetki i rozmrozić je w zimnej wodzie, jeśli były wcześniej mrożone.
- Krewetki: Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę pasty curry. Podsmażamy chwilę, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucamy krewetki i obsmażamy je po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy przyprawy, skrapiamy limonką, mieszamy i jeszcze przez pół minuty smażymy na średnim ogniu. Następnie wlewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. W połowie gotowania dodajemy pokrojone w połówki i posypane brązowym cukrem pomidorki cherry. Osuszony ryż możemy wsypać na patelnię i wymieszać z krewetkami. Na koniec skrapiamy wszystko limonką i posypujemy bazylią.
Podanie:
Do podania krewetek najlepiej nada się głęboki talerz, do którego wlejemy nasze owoce morza w wywarze z curry i mleka kokosowego wraz z pomidorkami. Całość przekładamy bazylią, na górze ustawiamy trzy krewetki i domykamy je połówką pomidorka. Ostatnim sznytem będzie posypanie wszystkiego drobną szczyptą pieprzu cayenne.
Pomieszanie orientalnych krewetek z kuchnią śródziemnomorską zajmie Wam w porywach do 45 minut, a poskromi nawet najbardziej nieprzejednanego gastro potwora. Na wypadek, gdyby zwykła pomidorowa to było za mało.
- 250 g krewetek
- 1 łyżka czerwonej pasty curry składniki niżej
- 300 g pomidorków cherry
- 200 ml mleka kokosowego
- Limonka do skropienia
- Garść bazylii do posypania
- Ryż do podania u nas był grany parboiled
- 0,5 łyżki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- Szczypta cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
- 0,5 łyżeczki brązoweo cukru
- Szczypta pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli
- 4 cm kawałek imbiru
- 1 posiekana papryczka chili
- Papryka ostra ilość zależy od tego, jak bardzo ostrą pastę chcecie uzyskać
-
Posiekaj czosnek, chili i cebulę.
-
Imbir i czosnek zetrzyj na tarce.
-
Wrzuć wszystko do malaksera, dodaj ostrą paprykę i zmiksuj na pastę.
-
Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę.
-
Wrzuć do niej ryż i gotuj ok. 10-12 minut na małym ogniu, żeby ryż "pyrkał".
-
W tym czasie wyjmij krewetki i rozmróż je, jeśli były zamrożone.
-
Na patelni rozgrzej olej z pastą curry.
-
Podsmaż wszystko, co chwilę mieszając drewnianą łyżką.
-
Wrzuć krewetki i obsmaż je po 1 miutcie z każdej strony.
-
Dodaj przyprawy, skrop wszystko limonką, wymieszaj i smaż przez 30 sekund na średnim ogniu.
-
Wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez 5 minut.
-
W połowie gotowania dodaj pokrojone w połówki i posypane cukrem pomidorki.
-
Wsyp osuszony ryż na patelnię i wymieszaj z krewetkami.
-
Skrop wszystko limonką i posyp bazylią oraz drobną szczyptą pieprzu cayenne.