krem oreo

Najlepszy we Wszechświecie krem Oreo do smarowania

by Stonerchef

Krem Oreo do smarowania odcisnął już swoją nakrętkę na kartach Królestwa Słodkości. Była to jednak jego chrupka wersja, a nam po sukcesie ciasteczkowego kremu kokosowego zamarzył się podobny, aksamitny i gładki niczym asfalt na holenderskich drogach krem z ciasteczkami Oreo.

W końcu po to są marzenia, żeby je spełniać, prawda? Procedura jest taka sama jak w przypadku jego kokosowego pobratymca; potrzebujemy bowiem masło, dwa rodzaje mleka skondensowanego (słodzone i niesłodzone) oraz ciasteczka Oreo. Poza tym, już niedługo na łamach Stonerchefa zobaczycie szczegółowy instruktaż, jak przygotować sobie takie smarowidło z dowolnych ciastek.


Do przygotowania najlepszego we Wszechświecie kremu Oreo do smarowania przydadzą się:


Na ten moment skupmy się jednak na Oreo – czy ktoś powiedział Oreo? Dawaj całą pakę! Dwie! Albo najlepiej dziesięć!

Składniki:

składniki na ciasteczkowy krem oreo

Aksamitny krem Oreo do smarowania:

20 ciasteczek Oreo (ze środkami)

55g masła

120ml skondensowanego mleka słodzonego

60ml zagęszczonego mleka (niesłodzonego)

Krok po kroku

W pojemniku malaksera miksujemy ciasteczka Oreo na drobny miał.

smiksowane ciasteczka oreo

Odstawiamy ciastka na bok i zajmujemy się roztapianiem masła w rondelku. Robimy to na małym ogniu, po czym – jak już masło się rozpuści – wlewamy oba mleka i mieszamy całość, aż wszystkie składniki się połączą.

masło i oba mleka skondensowane

Zdejmujemy rondelek z ognia. Następnie dodajemy mieszankę mleczno-maślaną do zmiksowanych Oreo. Wlewamy ją powoli, partiami, cały czas miksując wszystko w malakserze, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

gotowy krem oreoTeraz pozostaje już przenieść nasz krem Oreo do słoiczka, w którym smarowidło może być przechowywane nawet 2 tygodnie w lodówce.

  • Mądry tip: podczas pobytu w lodówce krem może nieco zgęstnieć, co jest zrozumiałe. Dlatego zanim przejdziecie do smarowania nim kanapek / naleśników / racuchów / gofrów / klaty, dajcie mu wrócić do temperatury pokojowej. 

O, a tak prezentuje się w naszym słoiczku – oznaczony prawilnie, że pochodzi z kuchni Stonerchefa, także macie dożywotnią gwarancję jakości:

krem oreo do smarowania

krem oreo do smarowania

krem oreo do smarowania

krem oreo do smarowania

Zaczęło się od spróbowania jednej łyżeczki. Potem przyszła kolejna, za nią dwie następne, pięć „ostatnich” i w ten oto magiczny sposób pozbyliśmy się połowy zawartości słoika. Na całe szczęście, szykowaliśmy naszym gościom (którzy też są uzależnieni od Oreo – wiadomo, nałogowcy trzymają się razem, podaj igłę z kremem!) dwa słoiczki tej ambrozji, więc o sobie też pomyśleliśmy. W końcu zdrowy egoizm jest w życiu wskazany.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Aksamitny krem Oreo do smarowania
  • 20 ciasteczek Oreo ze środkami
  • 55 g masła
  • 120 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 60 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
Wskazówki
  1. Zmiksuj ciasteczka Oreo na drobny miał.
  2. Rozpuść w rondelku masło.
  3. Dodaj do niego oba mleka skondensowane.
  4. Wymieszaj dokładnie zawartość rondelka.
  5. Zdejmij garnek z ognia.
  6. Dodawaj mieszankę mleczno-maślaną do zmiksowanych ciasteczek. Rób to stopniowo, cały czas mieszając wszystko w malakserze, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  7. Przenieś krem do słoiczka.
  8. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły