pączki z białą czekoladą i pistacjami

Pąchella: Donuty z białą czekoladą i pistacjami

by Stonerchef

Gdzieś w równoległej rzeczywistości, w Kaliforni, w kwietniu, odbywa się niesamowicie popularny festiwal Pąchella. Ludzie przebierają się za pączki i donuty, mężczyźni smarują włosy lukrem, a dziewczyny rozdmuchują do swoich boho-zdjęć cukier puder. A my gdzieś tam mamy swoją scenę ze słodyczami, z której rzucamy w ludźmi donutami z białą czekoladą i pistacjami.

Skoro znajdujemy się na Pąchelli, to musi być blichtr, przepych i element natury, dlatego pistacje wpasowują się tutaj wręcz idealnie. Jest też nieco takich fake-ass celebrities; tu z kolei na pierwszy plan wysuwa się biała czekolada, bo wiadomo, że technicznie to ona czekoladą nie jest, a tu się sadzi – pozerka – na donutach i słodzi im ile wlezie.

Także widzicie, taki misz masz, trochę wyrafinowania, nieco popu, a wszystko miksuje DJ Królowa słodkości, która smaży tłuste pączki na swojej konsoli z garnkami.

Zobaczcie, czego potrzebują DJ-e na Pąchelli:


Do przygotowania donutów z białą czekoladą i pistacjami przydadzą się:


Nasmażymy tyle donutów, żebyście mogli sobie zrobić z nich boho-wianki.

Składniki:

pączki z białą czekoladą i pistacjami

Pączki z białą czekoladą i pistacjami:

1/2 porcji idealnego ciasta na pączki

2 tabliczki białej czekolady

ok. 100g solonych pistacji

Słodki, słony, puszysty, smażony – to właśnie on

Ciasto wyrabiamy i smażymy zgodnie ze wskazówkami z TEGO poradnika. Kiedy donuty będą się odsączać z nadmiaru oleju na ręcznikach papierowych, roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej (na parze), a pistacje siekamy dość drobno.

Każdego donuta maczamy w czekoladzie, a na wierzch sypiemy solone orzechy.

pączki z białą czekoladą i pistacjami donuty z białą czekoladą i pistacjami donuty z białą czekoladą i pistacjami donuty z białą czekoladą i pistacjami

Jest jeszcze jedna rzecz, o której nie wspomnieliśmy, a która sprawia, że wbrew pozorom tymi donutami nie tak łatwo się zasłodzić – sól z pistacji. Złota zasada mówiąca o tym, że szczypta soli w deserach potrafi wyciągnąć z nich to, co najlepsze, sprawdza się również tutaj. Oprócz tego, pistacje tak przyjemnie chrupią w tym wieloteksturowym donuciku, wywołując uśmiech Jokera bez konieczności cięcia policzków.

Jechalibyście na Pąchellę?

podpis pod postem

 

Zobacz również inne artykuły