Wizja zjedzenia kremu pistacjowego łyżeczką – tak, żebyśmy go mieli tylko dla siebie i nic z tego więcej nie stworzyli – wydawała się nader kusząca. Ba! Gdybyśmy nie prowadzili tego bloga, to nawet powieka by nam nie drgnęła przed włożeniem całej dłoni do słoika. Na szczęście – Wasze i nasze – altruizm wziął górę i tak oto, Królowa Słodkości wyczarowała pistacjowe ciastka blondie z rozpływającą się w środku białą czekoladą.
Jeżeli zmagacie się z jakimkolwiek nałogiem – niezależnie, czy jest to palenie papierosów, obgryzanie paznokci, czy sprawdzanie w internetowym quizie, kto będzie Twoim partnerem życiowym na podstawie wyboru zupy, jest jeden niezawodny sposób treningu silnej woli – obieranie pistacji.
Zgadza się – załóżcie sobie jakiś cel, np. że potrzebujecie kremu na pistacjowe ciastka blondie i każda zjedzona pistacja podczas takiego obierania zaowocuje wizytą jakiegoś solaritarianina, który żywi się energią ssłoneczną, i ten nawiedzony solaritarianin zacznie dawać Wam wykład, że macie łupiny na rękach, bo nie dość, że zabraliście tę pistację od rodziny, to jeszcze przegryźliście jej szanse na samorozwój. A może ona miała na imię Marzena? Może chciała zrobić doktorat z kulturoznawstwa?
No właśnie – kiedy już taka czarna wizja skutecznie odciągnie Was od zgubnego powątpiewania „a może jedna…” i przebrniecie przez cały proces robienia kremu, to pozostanie jedynie stworzenie masy na ciastka blondie, zrobienie z nich kulek, wypełnienie ich grubo pokrojoną białą czekoladą i wypieczenie sobie szczęścia.
Do przygotowania pistacjowych ciastek blondie z białą czekoladą przydadzą się:
- duża miska,
- papier do pieczenia,
- piekarnik,
- mikser,
- kratka do studzenia (opcjonalnie),
- łyżka,
- szpatułka,
- nóż do siekania pistacji
Łatwe? Oczywiście, że tak. Smaczne? Pogadamy, jak już Wam się skończy cała blacha.
Składniki (na ok. 20 ciastek):
Pistacjowe ciastka blondie z białą czekoladą:
115g masła w temperaturze pokojowej
150g kremu pistacjowego
220g brązowego cukru
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżecza proszku do pieczenia
260g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
100g grubo posiekanej białej czekolady
Do podania:
50g białej czekolady
Garść pistacji
Oto proste działanie matematyczne: blondie + pistacje = spełnienie
Zanim zrobimy masę na ciastka blondie, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i wyjmujemy blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia.
Okej, skoro przygotowania mamy za sobą, to przejdziemy do części właściwej. Najpierw roztapiamy masło w rondelku na średnim ogniu. Zdejmujemy rondelek z palnika i przelewamy masło do miski, po czym wprowadzamy do niego krem pistacjowy oraz cukier – całość mieszamy, aż składniki się połączą.
Następnie w misce lądują jajka (wbijamy po jednym na raz) i ubijamy je wraz z wcześniej powstałą masą.
Pozostaje nam już jedynie wmieszać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do dokładnego połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
Nakładamy nasz materiał na ciastka łyżką, po czym formujemy z niego kulkę, którą spłaszczamy w dłoniach. Na środku ląduje biała czekolada.
Ciastko ponownie zalepiamy w kulkę i kładziemy je na wcześniej przygotowanej blasze. Powtarzamy to samo z resztą masy.
Pamiętamy przy tym, aby ciastka znajdowały się w odległości mniej więcej 4-5cm od siebie. Pieczemy je ok. 10-15 minut, w zależności od tego, jak duże ulepiliśmy. Ciastka powinny być delikatnie zezłocone na krawędziach. Po wyjęciu studzimy nasze blondie na blasze ok. 2-3 minuty, po czym przenosimy je w inne miejsce (np. na kratkę) i studzimy je do poziomu temperatury pokojowej.
Przed podaniem, roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, a pistacje drobno siekamy. Roztopioną czekoladą polewamy nasze ciastka blondie, natomiast orzechy lądują na samym wierzchu.
Wiemy, że samo obieranie pistacji bez ich jedzenia mogło okazać się nie lada wyzwaniem, dlatego w temacie jedzenia ciastek nie będziemy Was już torturować – można włączyć szósty bieg i opychać się do odcięcia.
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g kremu pistacjowego
- 220 g brązowego cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 260 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
- 100 g grubo posiekanej białej czekolady
- 50 g białej czekolady
- Garść pistacji
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni i przygotuj sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Zdejmij rondelek z palnika i przelej masło do miski.
-
Wprowadź do naczynia krem pistacjowy oraz cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą.
-
Wbij jajka (po jednym na raz) i ubij je wraz z powstałą wcześniej masą.
-
Wmieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj całość do dokładnego połączenia się składników.
-
Nakładaj masę na ciastka łyżką i uformuj z niej kulkę. Spłaszcz ją w dłoniach i połóż na środku czekoladę.
-
Zalep ciasto w kulkę i ułóż je na przygotowanej wcześniej blasze. Powtórz to samo z pozostałą masą i pamiętaj, żeby ciastka kłaść w odległości ok. 4-5 cm od siebie.
-
Piecz ciastka przez ok. 10-15 minut, w zależności od rozmiaru. Powinny być delikatnie złote po bokach.
-
Studź przez ok. 2-3 minuty na blasze, po czym przenieś w inne miejsce i wystudź do poziomu temperatury pokojowej.