ciastka blondie

Pistacjowe ciastka blondie z białą czekoladą

by Stonerchef

Wizja zjedzenia kremu pistacjowego łyżeczką – tak, żebyśmy go mieli tylko dla siebie i nic z tego więcej nie stworzyli – wydawała się nader kusząca. Ba! Gdybyśmy nie prowadzili tego bloga, to nawet powieka by nam nie drgnęła przed włożeniem całej dłoni do słoika. Na szczęście – Wasze i nasze – altruizm wziął górę i tak oto, Królowa Słodkości wyczarowała pistacjowe ciastka blondie z rozpływającą się w środku białą czekoladą.

Jeżeli zmagacie się z jakimkolwiek nałogiem – niezależnie, czy jest to palenie papierosów, obgryzanie paznokci, czy sprawdzanie w internetowym quizie, kto będzie Twoim partnerem życiowym na podstawie wyboru zupy, jest jeden niezawodny sposób treningu silnej woli – obieranie pistacji.

Zgadza się – załóżcie sobie jakiś cel, np. że potrzebujecie kremu na pistacjowe ciastka blondie i każda zjedzona pistacja podczas takiego obierania zaowocuje wizytą jakiegoś solaritarianina, który żywi się energią ssłoneczną, i ten nawiedzony solaritarianin zacznie dawać Wam wykład, że macie łupiny na rękach, bo nie dość, że zabraliście tę pistację od rodziny, to jeszcze przegryźliście jej szanse na samorozwój. A może ona miała na imię Marzena? Może chciała zrobić doktorat z kulturoznawstwa?

No właśnie – kiedy już taka czarna wizja skutecznie odciągnie Was od zgubnego powątpiewania „a może jedna…” i przebrniecie przez cały proces robienia kremu, to pozostanie jedynie stworzenie masy na ciastka blondie, zrobienie z nich kulek, wypełnienie ich grubo pokrojoną białą czekoladą i wypieczenie sobie szczęścia.


Do przygotowania pistacjowych ciastek blondie z białą czekoladą przydadzą się:


Łatwe? Oczywiście, że tak. Smaczne? Pogadamy, jak już Wam się skończy cała blacha.

Składniki (na ok. 20 ciastek):

składniki na ciastka blondie

Pistacjowe ciastka blondie z białą czekoladą:

115g masła w temperaturze pokojowej

150g kremu pistacjowego

220g brązowego cukru

2 jajka w temperaturze pokojowej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżecza proszku do pieczenia

260g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

100g grubo posiekanej białej czekolady

składniki polewy i posypki

Do podania:

50g białej czekolady

Garść pistacji

Oto proste działanie matematyczne: blondie + pistacje = spełnienie

Zanim zrobimy masę na ciastka blondie, nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i wyjmujemy blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Okej, skoro przygotowania mamy za sobą, to przejdziemy do części właściwej. Najpierw roztapiamy masło w rondelku na średnim ogniu. Zdejmujemy rondelek z palnika i przelewamy masło do miski, po czym wprowadzamy do niego krem pistacjowy oraz cukier – całość mieszamy, aż składniki się połączą.

roztopione masło z cukrem i kremem pistacjowym

Następnie w misce lądują jajka (wbijamy po jednym na raz) i ubijamy je wraz z wcześniej powstałą masą.

mokre składniki na ciastka blondie w misce

Pozostaje nam już jedynie wmieszać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do dokładnego połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.

masa na ciastka blondie

Nakładamy nasz materiał na ciastka łyżką, po czym formujemy z niego kulkę, którą spłaszczamy w dłoniach. Na środku ląduje biała czekolada.

czekolada nałożona na ciastka przed zalepieniem

Ciastko ponownie zalepiamy w kulkę i kładziemy je na wcześniej przygotowanej blasze. Powtarzamy to samo z resztą masy.

ulepione ciastka przed pieczeniem

Pamiętamy przy tym, aby ciastka znajdowały się w odległości mniej więcej 4-5cm od siebie. Pieczemy je ok. 10-15 minut, w zależności od tego, jak duże ulepiliśmy. Ciastka powinny być delikatnie zezłocone na krawędziach. Po wyjęciu studzimy nasze blondie na blasze ok. 2-3 minuty, po czym przenosimy je w inne miejsce (np. na kratkę) i studzimy je do poziomu temperatury pokojowej.

Przed podaniem, roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, a pistacje drobno siekamy. Roztopioną czekoladą polewamy nasze ciastka blondie, natomiast orzechy lądują na samym wierzchu.

ciastka blondie ciastka blondie ciastka blondie ciastka blondie ciastka blondie ciastka blondie ciastka blondie

Wiemy, że samo obieranie pistacji bez ich jedzenia mogło okazać się nie lada wyzwaniem, dlatego w temacie jedzenia ciastek nie będziemy Was już torturować – można włączyć szósty bieg i opychać się do odcięcia.

podpis pod postem

 

 

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
10 mins
Część właściwa
15 mins
Łącznie
25 mins
 
Ilość: 20 ciastek
Składniki
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g kremu pistacjowego
  • 220 g brązowego cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 100 g grubo posiekanej białej czekolady
Do podania:
  • 50 g białej czekolady
  • Garść pistacji
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni i przygotuj sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Zdejmij rondelek z palnika i przelej masło do miski.

  3. Wprowadź do naczynia krem pistacjowy oraz cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą.

  4. Wbij jajka (po jednym na raz) i ubij je wraz z powstałą wcześniej masą.

  5. Wmieszaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj całość do dokładnego połączenia się składników.

  6. Nakładaj masę na ciastka łyżką i uformuj z niej kulkę. Spłaszcz ją w dłoniach i połóż na środku czekoladę.

  7. Zalep ciasto w kulkę i ułóż je na przygotowanej wcześniej blasze. Powtórz to samo z pozostałą masą i pamiętaj, żeby ciastka kłaść w odległości ok. 4-5 cm od siebie.

  8. Piecz ciastka przez ok. 10-15 minut, w zależności od rozmiaru. Powinny być delikatnie złote po bokach.

  9. Studź przez ok. 2-3 minuty na blasze, po czym przenieś w inne miejsce i wystudź do poziomu temperatury pokojowej.

ZapiszZapisz

Zobacz również inne artykuły