HomeCategoryPrzepisy - Strona 2 z 45 - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/09/zblizenie-na-sernik-z-malinami-truskawkami-i-kruszonka-z-masla-orzechowego.jpg

Nowe miasto, nowe mieszkanie, nowi my — nowa kuchnia. I jak każda nowa kuchnia, tak również i ta musiała przejść chrzest bojowy w postaci testu na rosół i sernik na zimno. Rosołek wyszedł tak fenomenalnie, że zasłużył na osobny przepis. Serniczek spisał się tak epicko, że dorobił się przyspieszonej publikacji. Inspirowany po trosze naszym weselem,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/09/upieczone-bajgle.jpg

Podróże kształcą — nie da się temu zaprzeczyć. Ręce również kształcą — i tu próżno szukać kontrargumentów. A nasze bajgle są niejako dziećmi tych dwóch „kształcicieli”. Mięciutkie i napowietrzone w środku, obłędnie chrupiące na zewnątrz i posypane makiem, sezamem, czy po prostu wysmarowane jajcem — smakują wybornie. Dzisiaj dzielimy się przepisem na ciasto do naszych...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/08/kurczak-po-koreansku.jpg

Korean Fried Chicken zapewnia nam idealny poziom ostrości — jest ich bowiem kilka. Mamy taką niewinną, pieprzną ostrość; jest i poziom ostrości dający się bardziej we znaki, bo głęboki i paprykowy, ale jednak niezmieniający koloru twarzy; o ekstremum, gdzie ostrość sprawia bezpośredni ból, nie będziemy się wypowiadać, bo to po prostu nie dla nas. Natomiast...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/06/kebab.jpg

Swego czasu Polskę ogarnął prawdziwy szał kebabowy. Chwilami kebabowni było prawie tyle, co aptek, a to już nie lada wyczyn. Polacy pokochali skrawane mięso z kurczaka lub „baraniny” w dopasowanej do swoich kubków smakowych odsłonie. Cały kraj jechał na cienkim i grubym, a za przepis na dobry kebab pewnie niejeden Jan III Sebiski dałby się...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/06/gotowe-burrito-z-policzkami-wolowymi.jpg

Podobnie jak księżyc, my też mamy swoje fazy i w ostatnich tygodniach nadeszła do nas faza curry i chęć na indyjskie żarełko w fuzji z inną kuchnią etniczną. W przypływie weny twórczej odstawiliśmy więc takiego combosa, że sami zbieraliśmy szczęki z podłogi. Jesteście gotowi na prawdziwą podróż międzykontynentalną? Burrito z policzkami wołowymi było dla nas...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/05/zblizenie-na-reeses.jpg

Reese’s, ach Reese’s — czemuż wy jesteście Reese’s?! Takim oto literackim zawołaniem staramy się zrozumieć fenomen tej konstrukcji kulinarnej. W sumie to nie ma co się zastanawiać, bo kto raz spróbował czekolady z masłem orzechowym (i to jeszcze w formie petitkowych babeczek), ten już doskonale wie, dlaczego ludzie wariują na ich punkcie. Jeszcze więcej osób...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/05/zblizenie-na-mini-pavlova-z-truskawkami.jpg

Czasami wystarczy przejść się po bazarze i znaleźć dobry produkt, żeby fala inspiracji napłynęła do mózgu i zabrała nas w gastro podróże po smakach, których podświadomie pragniemy. Taka Pavlova z truskawkami ze świtu sezonu, które smakują jakby sezon trwał już w najlepsze, a w Polsce było nagle pełne słońce przez cały miesiąc. Jak to mówią,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/05/kukurydziana-tortilla.jpg

Można robić tacosy w pszennych tortillach — co sami niejednokrotnie popełnialiśmy — ale dopiero kukurydziane tortille pozwalają poczuć, jak smakuje wyrafinowany tacosik. Jest to zdecydowanie lepszy rodzaj „pieczywa” do tej formy podania mięsa, choć niełatwy. Już spieszymy z wyjaśnieniami. Przygotowując kukurydziane tortille możemy się potknąć w dwóch miejscach. Pierwszym smutnym zderzeniem z rzeczywistością jest fakt,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_0439.jpg

Jeszcze nie tak dawno trwaliśmy w przekonaniu, że sernik na zimno, to najlepsza forma podania tego deseru. A jak upiekliśmy sernik Reeses, to emocje szargają nami jak Werterem i zaczynamy pałać romantyczną miłością do serników pieczonych. Dzisiejszy przepis sponsorują problemy pierwszego świata. Szykujcie miejsca w sercach i brzuchach na sernik o smaku orzechowych babeczek. A’propos...

Copyright Stonerchef (2019)
Wszelkie materiały na stronie chronione są prawami autorskimi — zabrania się ich kopiowania.
Dział Weedukacja ma charakter informacyjny. Treści na stronie mogą zawierać linki afiljacyjne.

Zdjęcia z sesji: PiKwadrat Studio