Królestwo SłodkościPrzepisyThis is TARTA!WypiekiSernikowa tarta z masłem orzechowym na spodzie z Oreo

6 listopada, 2016by Stonerchef4

Spojrzeliśmy parę miesięcy wstecz i przypomniało nam się, jak zrobiliśmy dosyć egzotyczną tartę z avocado i lodami Nutella, a potem… Długo, długo nic – żadnej tarty!

Tak być nie może, dlatego po krótkim namyśle i przeplataniu w głowie różnych składników, wyłoniliśmy trzy, które towarzyszą nam w kuchni najczęściej, tj. serek śmietankowy, masło orzechowe i magiczne ciasteczka, które pokochał cały świat. I tak właśnie powstała sernikowa tarta z masłem orzechowym na spodzie z Oreo.

Ciasto ma trzy warstwy – najpierw kładziemy ciasteczkowy spód, na którym rozsmarowujemy polewę z czekolady, a ta z kolei musi zastygnąć na tym szlachetnym gruncie. Potem arcydzieło wykończy masa sernikowo-orzechowa,  której kremowość i wyrazisty smak wysyła nas do nieba, potem znów na ziemię, po czym stwierdzamy, że nie o take ziemie żeśmy walczyly i zaczynamy pałaszować tartę aż do ostatniego okruszka.

Poza tym, że nasza sernikowa tarta z masłem orzechowym jest obłędnie rozpustna, to patrzy się na nią jak na elegancką damę, która właśnie skończyła uczyć młode panny zasad savoir vivre, a to wszystko za sprawą prostej (i dzięki tej prostocie porywającej) dekoracji z ciastek Oreo i pozostałej polewy czekoladowej.


Do przygotowania sernikowej tarty z masłem orzechowym na spodzie z Oreo przydadzą się:


No i, jak to mówią Ingliszmeny w Nowym Jorku, last but not least, poziom trudności przygotowania tego deseru w skali od 1 do 10 to jakieś -8.

Składniki:

składniki na masę sernikową

Masa sernikowa z masłem orzechowym:

225g serka śmietankowego

315g masła orzechowego

80g cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

225g śmietany 36% (kremówka)

składniki na spód do tarty

Spód do tarty:

20 ciasteczek Oreo (z kremem)

3 łyżki masła

składniki na

Polewa czekoladowa:

60g mlecznej czekolady

60g gorzkiej czekolady

130g śmietany 36% (kremówki)

Pyszne ciasto wymaga żyznej gleby

W tym przypadku można mówić nawet o czarnoziemie. Ale dobra, do rzeczy – w pojemniku malaksera umieszczamy ciasteczka Oreo i masło. Następnie miksujemy wszystko, aż składniki dokładnie się połączą.

gotowy spód oreo

Bierzemy naszą formę do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na niej spód, dokładnie dociskając go zarówno do dna, jak i do ścian formy.

forma do ciasta wyłożona spodem

zbliżenie na formę do ciasta wyłożoną spodem

Formę ze spodem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

W trakcie chłodzenia spodu przygotowujemy polewę czekoladową. Umieszczamy w rondelku obie czekolady wraz ze śmietaną i rozpuszczamy całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki się dokładnie połączą.

polewa czekoladowa

Możemy teraz wyjąć formę z lodówki i wysmarować ją większością polewy (zostawiamy jedynie ok. 2 łyżki do udekorowania tarty).

tarta wysmarowana polewą czekoladową

Ponownie umieszczamy formę w lodówce i zabieramy się za przygotowanie masy sernikowo-orzechowej.

Pora na głównego bohatera

W dużej misce ubijamy serek śmietankowy z masłem orzechowym i wanilią, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.

Następnie, w osobnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, również na puszysto.

śmietana ubita z cukrem pudrem

śmietana dodana do masy sernikowej

Ubitą śmietanę przenosimy do masy sernikowo-orzechowej i kontynuujemy ubijanie mikserem do momentu dokładnego połączenia obu składników.

gotowa masa sernikowa

Wyjmujemy ponownie z lodówki formę z ciastem i rozprowadzamy po niej masę sernikowo-orzechową, którą wygładzamy przy użyciu szpatułki.

tarta sernikowa z masłem orzechowym przed włożeniem do lodówki

Zgadnijcie co teraz? Brawo, dajemy tartę do lodówki po raz trzeci! Tym razem na dłużej, bo na 2 godziny.

2 godziny później…

Wyjmujemy naszą tartę z lodówki i dekorujemy ją ciasteczkami oreo, a na wierzchu wykańczamy pozostałą polewą czekoladową (podgrzewamy ją ponownie w garnku na małym ogniu, bo miała prawo zastygnąć przez ten czas).

Teraz zrozumiecie, skąd to porównanie do eleganckiej damy:

sernikowa tarta z masłem orzechowym

sernikowa tarta z masłem orzechowym

sernikowa tarta z masłem orzechowym

sernikowa tarta z masłem orzechowym

sernikowa tarta z masłem orzechowym

sernikowa tarta z masłem orzechowym

sernikowa tarta z masłem orzechowym

sernikowa tarta z masłem orzechowym

I na dokładkę Pacman-tarta:

sernikowa tarta z masłem orzechowym

Patrzymy na nią z dumą, a kiedy oczom naszym ukazuje się przekrój, to napływają do nichłzy wzruszenia, które zaraz ustępują nieposkromionej żądzy pozbycia się ciasta z blatu i przetransferowania go do naszych brzuszków – bo tam na pewno będzie ono bezpieczne.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Masa sernikowa z masłem orzechowym
  • 225 g serka śmietankowego
  • 315 g masła orzechowego
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 225 g śmietany 36% kremówka
Spód do tarty
  • 20 ciasteczek Oreo z kremem
  • 3 łyżki masła
Polewa czekoladowa
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 130 g śmietany 36% kremówki
Wskazówki
Spód do tarty
  1. Umieść ciasteczka oreo oraz masło w pojemniku malaksera.
  2. Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Wyłóż formę do ciasta spodem ciasteczkowym i dociśnij go zarówno do dna, jak i do boków formy.
  4. Wstaw formę ze spodem do lodówki na ok. 30 minut.
Polewa czekoladowa
  1. W czasie, gdy spód będzie się chłodził, rozpuść w rondelku obie czekolady ze śmietaną.
  2. Mieszaj co jakiś czas, aż wszystko połączy się w płynną całość.
  3. Wyjmij formę z lodówki.
  4. Wysmaruj spód z Oreo większością polewy i zachowaj ok. 2 łyżki do udekorowania tarty.
  5. Wstaw formę ponownie do lodówki na czas wyrabiania masy sernikowo-orzechowej.
Masa sernikowo-orzechowa
  1. Ubij w misce serek śmietankowy z masłem orzechowym i esencją waniliową, aż uzyskasz lekką i puszystą masę.
  2. W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, również na puszysto.
  3. Dodaj ubitą śmietanę do masy sernikowo-orzechowej i pracuj mikserem aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  4. Wyjmij formę ze spodem i zastygniętą polewą z lodówki.
  5. Rozprowadź po formie masę sernikowo-orzechową.
  6. Wyrównaj ją szpatułką.
  7. Wstaw tartę do lodówki na ok. 2 godziny.
Dekorowanie
  1. Włóż w tartę ciasteczka Oreo.
  2. Podgrzej zastygniętą polewę w garnku na małym ogniu, aż wróci do płynnej postaci.
  3. Wykończ wierzch ciasta polewą.

ZapiszZapisz