Spojrzeliśmy parę miesięcy wstecz i przypomniało nam się, jak zrobiliśmy dosyć egzotyczną tartę z avocado i lodami Nutella, a potem… Długo, długo nic – żadnej tarty!
Tak być nie może, dlatego po krótkim namyśle i przeplataniu w głowie różnych składników, wyłoniliśmy trzy, które towarzyszą nam w kuchni najczęściej, tj. serek śmietankowy, masło orzechowe i magiczne ciasteczka, które pokochał cały świat. I tak właśnie powstała sernikowa tarta z masłem orzechowym na spodzie z Oreo.
Ciasto ma trzy warstwy – najpierw kładziemy ciasteczkowy spód, na którym rozsmarowujemy polewę z czekolady, a ta z kolei musi zastygnąć na tym szlachetnym gruncie. Potem arcydzieło wykończy masa sernikowo-orzechowa, której kremowość i wyrazisty smak wysyła nas do nieba, potem znów na ziemię, po czym stwierdzamy, że nie o take ziemie żeśmy walczyly i zaczynamy pałaszować tartę aż do ostatniego okruszka.
Poza tym, że nasza sernikowa tarta z masłem orzechowym jest obłędnie rozpustna, to patrzy się na nią jak na elegancką damę, która właśnie skończyła uczyć młode panny zasad savoir vivre, a to wszystko za sprawą prostej (i dzięki tej prostocie porywającej) dekoracji z ciastek Oreo i pozostałej polewy czekoladowej.
Do przygotowania sernikowej tarty z masłem orzechowym na spodzie z Oreo przydadzą się:
- malakser
- forma do ciasta (ok. 20cm)
- rondelek
- szpatułka
- papier do pieczenia
- mikser
- dwie miski
- nóż szefa kuchni
No i, jak to mówią Ingliszmeny w Nowym Jorku, last but not least, poziom trudności przygotowania tego deseru w skali od 1 do 10 to jakieś -8.
Składniki:
Masa sernikowa z masłem orzechowym:
225g serka śmietankowego
315g masła orzechowego
80g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
225g śmietany 36% (kremówka)
Spód do tarty:
20 ciasteczek Oreo (z kremem)
3 łyżki masła
Polewa czekoladowa:
60g mlecznej czekolady
60g gorzkiej czekolady
130g śmietany 36% (kremówki)
Pyszne ciasto wymaga żyznej gleby
W tym przypadku można mówić nawet o czarnoziemie. Ale dobra, do rzeczy – w pojemniku malaksera umieszczamy ciasteczka Oreo i masło. Następnie miksujemy wszystko, aż składniki dokładnie się połączą.
Bierzemy naszą formę do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na niej spód, dokładnie dociskając go zarówno do dna, jak i do ścian formy.
Formę ze spodem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
W trakcie chłodzenia spodu przygotowujemy polewę czekoladową. Umieszczamy w rondelku obie czekolady wraz ze śmietaną i rozpuszczamy całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki się dokładnie połączą.
Możemy teraz wyjąć formę z lodówki i wysmarować ją większością polewy (zostawiamy jedynie ok. 2 łyżki do udekorowania tarty).
Ponownie umieszczamy formę w lodówce i zabieramy się za przygotowanie masy sernikowo-orzechowej.
Pora na głównego bohatera
W dużej misce ubijamy serek śmietankowy z masłem orzechowym i wanilią, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Następnie, w osobnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, również na puszysto.
Ubitą śmietanę przenosimy do masy sernikowo-orzechowej i kontynuujemy ubijanie mikserem do momentu dokładnego połączenia obu składników.
Wyjmujemy ponownie z lodówki formę z ciastem i rozprowadzamy po niej masę sernikowo-orzechową, którą wygładzamy przy użyciu szpatułki.
Zgadnijcie co teraz? Brawo, dajemy tartę do lodówki po raz trzeci! Tym razem na dłużej, bo na 2 godziny.
2 godziny później…
Wyjmujemy naszą tartę z lodówki i dekorujemy ją ciasteczkami oreo, a na wierzchu wykańczamy pozostałą polewą czekoladową (podgrzewamy ją ponownie w garnku na małym ogniu, bo miała prawo zastygnąć przez ten czas).
Teraz zrozumiecie, skąd to porównanie do eleganckiej damy:
I na dokładkę Pacman-tarta:
Patrzymy na nią z dumą, a kiedy oczom naszym ukazuje się przekrój, to napływają do nichłzy wzruszenia, które zaraz ustępują nieposkromionej żądzy pozbycia się ciasta z blatu i przetransferowania go do naszych brzuszków – bo tam na pewno będzie ono bezpieczne.
- 225 g serka śmietankowego
- 315 g masła orzechowego
- 150 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 225 g śmietany 36% kremówka
- 20 ciasteczek Oreo z kremem
- 3 łyżki masła
- 60 g mlecznej czekolady
- 60 g gorzkiej czekolady
- 130 g śmietany 36% kremówki
-
Umieść ciasteczka oreo oraz masło w pojemniku malaksera.
-
Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
-
Wyłóż formę do ciasta spodem ciasteczkowym i dociśnij go zarówno do dna, jak i do boków formy.
-
Wstaw formę ze spodem do lodówki na ok. 30 minut.
-
W czasie, gdy spód będzie się chłodził, rozpuść w rondelku obie czekolady ze śmietaną.
-
Mieszaj co jakiś czas, aż wszystko połączy się w płynną całość.
-
Wyjmij formę z lodówki.
-
Wysmaruj spód z Oreo większością polewy i zachowaj ok. 2 łyżki do udekorowania tarty.
-
Wstaw formę ponownie do lodówki na czas wyrabiania masy sernikowo-orzechowej.
-
Ubij w misce serek śmietankowy z masłem orzechowym i esencją waniliową, aż uzyskasz lekką i puszystą masę.
-
W osobnej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, również na puszysto.
-
Dodaj ubitą śmietanę do masy sernikowo-orzechowej i pracuj mikserem aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
-
Wyjmij formę ze spodem i zastygniętą polewą z lodówki.
-
Rozprowadź po formie masę sernikowo-orzechową.
-
Wyrównaj ją szpatułką.
-
Wstaw tartę do lodówki na ok. 2 godziny.
-
Włóż w tartę ciasteczka Oreo.
-
Podgrzej zastygniętą polewę w garnku na małym ogniu, aż wróci do płynnej postaci.
-
Wykończ wierzch ciasta polewą.