Sos barbecue to absolutny klasyk każdego grillowania. Jego magia polega na tym, że można w nim marynować praktycznie każdy rodzaj mięsa i za każdym razem efekt będzie co najmniej przyzwoity. Szukasz sosu do burgera, pizzy, hot doga albo kanapki premium? Barbecue służy pomocą. Ma więcej oblicz niż pewien zbereźnik z walentynkowego kiczu wszechczasów, a dzisiaj przedstawimy jego kowbojską twarz stojącą na granicy USA i Meksyku, bo sos barbecue  pojawi się na Stonerchefie w wersji teksańskiej.

Ten ikoniczny wręcz półprodukt kuchni amerykańskiej składa się z kilku podstawowych składników, których właściwie się nie rusza, a są to m.in.

  • przecier pomidorowy
  • czosnek
  • cebula
  • masło
  • cukier
  • ocet
  • sos Worcestershire
  • musztarda
  • wędzona papryka słodka

W zależności od preferowanej wariacji można dodawać do niego poszczególne półprodukty, takie jak miód, ketchup, papryka, sok z limonki, sosy z ostrych papryczek, itd.

Ponieważ nasz sos barbecue jest robiony w stylu teksańskim, nie mogło w nim zabraknąć chilli cayenne, zielonych papryczek pepperoni (wymienialnych z jalapeno) oraz kuminu. W pół godziny możemy sobie zgotować pół litra pysznego sosu prosto z kuchni tex-mex, który posłuży nam równie dobrze jako marynata do wszelkiego rodzaju mięs.

My generalnie dostajemy orgazmów kulinarnych na samą myśl o skrzydełkach glazurowanych tym barbecue. Albo pizzy z jego udziałem, zamiast tradycyjnego pomidorowego smarowidła.

PS To wcale nie były spoilery.


Do przygotowania teksańskiego sosu barbecue potrzebne będą:


Dobra kowboje, wsiadamy na konie i pędzimy na ranczo, bo grill już czeka!

Składniki:

składniki na teksański sos barbecue

Teksański sos barbecue:

450g przecieru pomidorowego

100g cukru

115g masła

2-3 papryczki pepperoni (można zamienić z 1-2 papryczkami jalapeno)

125ml octu jabłkowego

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka mielonej cebuli

1 łyżka mielonego czosnku

1 łyżka wędzonej słodkiej papryki

1 łyżeczka musztardy dijon

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki chilli cayenne

Sosem i mieczem (albo szpatułką, co kto lubi)

Zanim zaczniemy przygotowywać sos, najpierw obrobimy swoje papryczki. Poprzez obrobienie mamy na myśli ich przypalanie nad palnikiem – dokładnie to samo, co robimy w przypadku cebuli, zanim dodamy ją do rosołu. Papryka powinna być równo przypalona z każdej strony.

przypieczona papryka pepperoni

Papryczki odstawiamy na bok, a tymczasem bierzemy garnek i umieszczamy w nim masło, które rozpuszczamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukier i mieszamy zawartość garnka.

masło roztopione z cukrem

Masło z cukrem doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu – powinno to zająć ok. 5 minut.

Zanim to, co siedzi w garnku się zagotuje, umieszczamy w misce pokrojone papryczki.

pepperoni w misce

Do środka wlewamy sos pomidorowy i miksujemy całość blenderem na gładką konsystencję.

przecier pomidorowy zblendowany z pepperoni

Kiedy masło i cukier zaczną równomiernie bulgotać w garnku, dodajemy przecier pomidorowy, ocet, cebulę mieloną, czosnek mielony, sos Worcestershire, musztardę, kumin, cayenne, paprykę wędzoną i sól.

wszystkie składniki sosu barbecue przed wymieszaniem

Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy to nastąpi, zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy tak garnek na kuchence ok. 30 minut, aż sos barbecue się nieco zagęści i przejdzie wszystkimi smakami. Co jakiś czas możemy go zamieszać.

gotowy teksański sos barbecue

Studzimy sos do temperatury pokojowej, po czym przelewamy go do słoika. Przechowujemy w lodówce ok. 2 tygodnie.

teksański sos barbecue

teksański sos barbecue

Cukiernicy mają tę frajdę, że podczas przygotowywania ciast mogą sobie skubnąć a to czekoladę, a to zlizać ubitą śmietanę z łyżki… A wytrawni wojownicy co prawda nie dziabną sobie surowego steka, a zlizywanie oleju z nakrętki też raczej nie należy do przyjemnych, ale za to próbowanie sosu podczas gotowania – to jest to! Zwłaszcza kiedy w garnku siedzi taki piękny, czerwony, słodko-ostry sos barbecue.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Teksański sos barbecue
  • 450 g przecieru pomidorowego
  • 100 g cukru
  • 115 g masła
  • 2-3 papryczki pepperoni można zamienić z 1-2 papryczkami jalapeno
  • 125 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka mielonej cebuli
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chilli cayenne
Wskazówki
  1. Przypal papryczki z każdej strony nad palnikiem kuchenki i odstaw je na bok.
  2. Roztop w garnku masło na średnim ogniu i dodaj cukier.
  3. Zamieszaj i doprowadź masło z cukrem do zagotowania na małym ogniu.
  4. Podczas gdy masło i cukier się podgrzewają, pokrój papryczki i umieść je w misce.
  5. Dodaj przecier pomidorowy i zblenduj całość na gładką konsystencję.
  6. Wlej do garnka przecier. Dodaj ocet, sos Worcestershire, wędzoną paprykę, mieloną cebulę, mielony czosnek, chilli cayenne, kumin, musztardę i sól.
  7. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
  8. Gotuj ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
  9. Wystudź do temperatury pokojowej i przelej do słoika.
  10. Przechowuj w lodówce ok. 2 tygodnie.