Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Wołowina po koreańsku
  • 450 g łaty wołowej pokrojonej w cienkie paski lub polędwicy, w poprzek włókien
  • 1 duża gruszka pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 3- cm kawałek imbiru pokrojony w kostkę
  • 60 ml sosusojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
Burrito + wypełnienie
  • 3 duże placki domowych pszennych tortilli
  • 100 g ryżu basmati ugotowanego na małym ogniu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu 1 torebka
  • Duża garść kiszonej kapusty
  • Świeże po jednej garści z bazylii i kolendry, do tego kilka listków mięty i 3 łodygi szczypiorku, posiekane zioła
  • Sos yum yum przepis poniżej
Sos yum yum
  • 115 g majonezu
  • 2 łyżeczki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • Po 0 5 łyżeczki słodkiej papryki, mielonego czosnku, oregano i chilli cayenne
Wskazówki
Wolno gotowana wołowina
  1. Zmiksuj w malakserze gruszkę, czosnek i imbir na konsystencję miąższu.
  2. Włóż wołowinę do garnka, dodaj miąższ, sos sojowy, cukier i olej sezamowy.
  3. Wymieszaj całość, przykryj garnek i doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu.
  4. Kiedy to nastąpi, zmniejsz ogień, aby mięso z sosem bulgotało powoli i trzymaj je tam przez ok. 50 minut, aż będzie miękkie i soczyste (co jakiś czas zamieszaj zawartość garnka).
Sos yum yum
  1. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki sosu.
  2. Wstaw sos do lodówki dopóki mięso nie będzie gotowe.
Składanie burrito
  1. Na środku tortilli ułóż mięso, a obok ryż i kiszoną kapustę.
  2. Posyp ziołami i polej sosem yum yum.
  3. Zamknij dół tortilli, zawiń ciasno boki i zostaw górę otwartą (możesz owinąć dół burrito folią aluminiową).
  4. Powtórz to samo z pozostałymi plackami.