-
Połóż 5 plastrów boczku na zimnej patelni.
-
Smaż go, wytapiając powoli tłuszcz na wolnym ogniu.
-
Kiedy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub ściereczce.
-
Wrzuć na patelnię kolejne 5 plastrów i postępuj z nimi w identyczny sposób.
-
Wymieszaj w misce wytopiony tłuszcz z olejem rzepakowym i wstaw go do lodówki na ok. 5 minut.
-
Umieść w wysokim pojemniku od blendera jajko, musztardę, ocet, sól, pieprz oraz cukier.
-
Wyjmij z lodówki mieszankę tłuszcz wymieszany z olejem i wlej go do pojemnika.
-
Miksuj całość blenderem stosując ruch "góra-dół", aż uzyskasz konsystencję majonezu.
-
Posiekaj bekon dosyć drobno i dodaj go wraz z cebulą do majonezu.
-
Wymieszaj dokładnie łyżką.
-
Przenieś bekonez do słoiczka i włóż go do lodówki na ok. 2 godziny, żeby smaki się przegryzły.
-
Możesz go z powodzeniem przechowywać w lodówce do 10 dni.