Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Ciasto na pizzę Deep Dish
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej + dodatkowa ilość do wyrabiania ciasta typ 480
  • 40 g kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki roztopionego masła i 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 150 ml wody
  • Oliwa do natłuszczania naczyń
Wskazówki
  1. Połącz w misce mąkę z kaszą kukurydzianą, solą, cukrem i drożdżami, aż wszystko się dokładnie wymiesza.
  2. Dodaj wodę i roztopione masło, po czym wymieszaj składniki łyżką.
  3. Wyrabiaj ciasto rękami, dosypując mąkę, aż uzyskasz gładką, jednolitą i delikatnie błyszczącą konsystencję.
  4. Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski.
  5. Zawiń naczynie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Wyjmij ciasto, przenieś na blat i rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm
  7. Rozsmaruj na jego powierzchni masło w temperaturze pokojowej, zostawiając ok. 1cm miejsca na krawędziach.
  8. Zawiń ciasto w rulon i delikatnie spłaszcz wałkiem.
  9. Zakładaj ciasto na 3 razy.
  10. Zamknij boki końcówkami palców i zaciągnij je w dół, aby uformować kulę.
  11. Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą miski, zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  12. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg) na 30 minut przed końcem wyrastania.
  13. Wyjmij ciasto z lodówki i daj mu odpocząć 10 do 15 minut w temperaturze pokojowej.
  14. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5cm, zawiń na wałek i rozłóż na formie do ciasta (jeśli jest to zamykana forma, przełóż ją papierem do pieczenia - jeśli inne naczynie, wysmaruj je oliwą.
  15. Wpasuj ciasto do środka formy, dociskając jego boki do krawędzi naczynia.
  16. Ułóż mozzarellę.
  17. Dodaj ulubione składniki.
  18. Posmaruj pizzę grubą warstwą sosu pomidorowego.
  19. Piecz ok. 30-35 minut, aż boki ciasta zbrązowieją.
  20. Odczekaj ok. 10 minut przed przekrojeniem pizzy.