Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Rosół na kurczaku
  • 2 ćwiartki z kurczaka ze skórą
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1 cebula dymka
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 małe bulwy selera
  • Garść kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • Woda do zalania garnka z bulionem
  • Sól i pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Włóż mięso do garnka i zalej w wodą, aby ta przykrywała kurczaka w całości.
  2. Zagotuj na średnim ogniu.
  3. Pozbądź się szumów z wywaru przy użyciu łyżki cedzakowej.
  4. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  5. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
  6. Obierz włoszczyznę i podziel ją na części.
  7. Zdejmij łupinę z cebuli, odkrój ćwiartkę od spodu i opal na ogniu kuchenki od środka i od strony skórki, aż będzie miejscami czarna.
  8. Dodaj cebulę z włoszczyzną do wywaru.
  9. Przykryj i gotuj kolejne 1,5 godziny na minimalnym ogniu.
  10. Odcedź rosół przez durszlak.
  11. Przelej czysty wywar z powrotem do garnka.
  12. Podgrzewaj na małym ogniu i dopraw solą wraz z pieprzem do smaku, co jakiś czas próbując rosołu.
  13. Podawaj z cienkim makaronem i posiekaną natką pietruszki.