Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Piankowy puszek
  • 80 ml wody
  • 95 g białego cukru
  • 250 g miodu
  • 3 białka jaj w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny w celu lepszego ubicia białek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wskazówki
  1. Wymieszaj dokładnie na dużej patelni wodę z miodem i cukrem.
  2. Włóż w środek mieszanki termometr i podgrzewaj całość na średnim ogniu.
  3. Przygotuj dużą miskę i wbij do niej białka oraz dodaj sok z cytryny.
  4. Kiedy temperatura na patelni wyniesie 105 stopni, zacznij ubijać białka z sokiem z cytryny na sztywno.
  5. W momencie ubicia jajek, temperatura na patelni powinna wskazywać 115 stopni - jest to znak, że czas zdjąć patelnię z ognia.
  6. Bardzo powoli dodawaj miodową mieszankę do ubitych białek, miksując całość na średnich obrotach miksera, aż składniki dobrze się połączą.
  7. Przenieś puszek piankowy do uprzednio schłodzonej dużej miski.
  8. Kontynuuj miksowanie przez kolejne 7-8 minut, do uzyskania gęstej i błyszczącej konsystencji.
  9. Przenieś piankowy puszek do słoika, zakręć go szczelie i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.