Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Sos malinowy z chilli i czosnkiem
  • 180 g świeżych malin
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chilli
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
Wskazówki
Jak to się robi?
  1. Rozgrzej olej kokosowy na patelni.
  2. Dodaj chilli i czosnek.
  3. Podsmażaj ok. 1 minuty na średnim ogniu.
  4. Dodaj maliny i resztę składników (oprócz wody i mąki kukurydzianej).
  5. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, rozgniatając łopatką maliny.
  6. Zwiększ ogień i doprowadź sos do zagotowania.
  7. Kiedy to nastąpi, zredukuj ogień do małego.
  8. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  9. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą w miseczce.
  10. Dodaj mieszankę do sosu, zamieszaj i ponownie zagotuj.
  11. Mieszaj jeszcze 2 minut, aż sos mocniej zgęstnieje i zdejmij patelnię z ognia.
  12. Przelej sos do pojemnika w celu ostudzenia.