Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Czarne burgery z krewetkami i krążkami cebulowymi
  • 3 czarne bułki
  • 200 g krewetek tygrysich pozbawionych ogonków
  • 1 duża cebula pokrojona w krążki
  • Chińska surówka z białej kapusty i marchewki
  • Majonez kolendrowy
  • Sos Sriracha
  • 1 garść posiekanej kolendry
  • Sok z 0 5 limonki
  • 1 ząbek czosnku
Tempura
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody z 3 kostkami lodu
Wskazówki
Przygotowanie składników
  1. Przekrój bułki na pół.
  2. Umyj krewetki i osusz je na ręczniku papierowym
  3. Pokrój cebulę w grube plastry i wyjmij z nich krążki.
Marynowanie krewetek
  1. Wsyp krewetki do dużej miski.
  2. Dodaj kolendrę, czosnek i sok z limonki.
  3. Wymieszaj delikatnie i odstaw do lodówki na 30 minut pod przykryciem.
Przygotowanie tempury
  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Dodaj wodę i wymieszaj delikatnie ok. 10 razy, żeby w cieście zostało trochę grudek - gdyby było zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki i kontynuuj mieszanie.
Smażenie krewetek i krążków cebulowych
  1. Obtocz krewetki i krążki cebulowe w tempurze i ułóż je na osobnych arkuszach papieru do pieczenia.
  2. Rozgrzej olej w garnku lub w woku do 190 stopni.
  3. Dodaj krewetki i smaż je na złoty kolor ok. 15 minut.
  4. Po wyjęciu i odsączeniu krewetek, usmaż krążki cebulowe, również 15 minut, wszystko na średnim ogniu.
Układanie burgerów
  1. Rozsmaruj 1 czubatą łyżkę majonezu na spodzie czarnej bułki.
  2. Wyłóż warstwą surówki.
  3. Dodaj krewetki.
  4. Nałóż na nie 1 łyżeczkę majonezu.
  5. Wyłóż drugą warstwą surówki.
  6. Wykończ krążkami cebulowymi.
  7. Posmaruj górę bułki 1 łyżką sosu sriracha.
  8. Zamknij burgera.