Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Najprostsze ciastka z kawałkami czekolady
  • 285 g masła
  • 220 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200 g posiekanej czekolady
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
  2. Utrzyj masło z cukrami na lekką i puszystą masę.
  3. Wbij jajka, dodaj wanilię i miksuj, aż składniki się połączą.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  5. Dodaj sypkie składniki do masy maślanej i wmiksuj je porządnie.
  6. Wmieszaj posiekaną czekoladę przy użyciu szpatułki.
  7. Ulep z ciasta ok. 30 kulek, każda o średnicy ok. 2cm.
  8. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 5cm.
  9. Piecz ok. 9-10 minut.
  10. Powtarzaj pieczenie z każdą kolejną porcją kulek.