Go Back
Buchnij sobie ten przepis:
Składniki
Płonący Mac and Cheetos
  • 250 g makaronu typu kolanka
  • 200 g białego cheddara (150g do sosu serowego, reszta na wierzch zapiekanki)
  • 100 g sera pepper jack (jak nie mamy pod ręką, to kupujemy więcej białego cheddara i mieszamy go z jedną łyżeczką mielonego chilli)
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki chilli cayenne
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Kruszonka z płonących cheetosów
  • 4 łyżki zmielonych cheetosów ketchupowych wymieszanych z jedną łyżką mielonego chilli, łyżką sosu habanero i 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • Okruszki Panko (wyciągnięty miąższ z chleba, zmiksowany w malakserze i podpiekany na papierze do pieczenia w temp. 150 stopni przez ok. 8 minut)
  • 1 łyżka masła do smażenia
Wskazówki
Sprzęt
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
Makaron
  1. Zagotuj w garnku osoloną wodę.
  2. Dodaj makaron i gotuj ok. 4-5 minut, aż będzie al dente.
  3. Odcedź kolanka w durszlaku, skrop je jedną łyżeczką oliwy i wymieszaj.
Kruszonka z ostrych Cheetosów
  1. Roztop masło na patelni.
  2. Dodaj zmielone Cheetosy i okruszki Panko.
  3. Podsmażaj na średnim ogniu cały czas mieszając, ok. 3-4 minuty, aż kruszonka się zarumieni.
Sos serowy
  1. Rozpuść masło w dużej patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. Podsmażaj, aż całość nieco zgęstnieje.
  4. Dodaj chilli cayenne, sól i pieprz, po czym wymieszaj ponownie.
  5. Dolewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając.
  6. Doprowadź mleko do wrzenia i mieszaj, aż zacznie gęstnieć.
  7. Natychmiast wsyp cheddar i pepper jack, po czym wymieszaj, aż sery się całkowicie stopią i stworzą w miarę gęsty, ale lejący się sos.
Płonący Mac and Cheetos
  1. Przenieś makaron do naczynia żaroodpornego.
  2. Wylej na niego sos serowy i wymieszaj całość.
  3. Posyp resztą cheddara i wykończ równomiernie kruszonką z ostrych Cheetosów.
  4. Piecz ok. 12 minut.