Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Red velvet whoopie pies
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 160 ml maślanki naturalnej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
Krem śmietankowy
  • 170 g serka mietankowego w temperaturze pokojowej
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru pudru + więcej do posypania ciastek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni (temoobieg) i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
  3. W osobnej dużej mice ubijaj masło przez ok. minutę przy użyciu miksera.
  4. Dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy.
  5. Wbij jajko i miksuj na wysokich obrotach, zbierając masę z krawędzi miski.
  6. Dodaj maślankę z ekstraktem waniliowym i kontynuuj miksowanie do uzyskania w grudkowatej masy.
  7. Wprowadź do miki suche składniki i pracuj na niskich obrotach miksera, aż wszystko się połączy.
  8. Dodawaj stopniowo czerwony barwnik do uzyskania satysfakcjonującego koloru.
  9. Nakładaj masę łyżką (ok. 1,5 łyżki na jedną połowę ciastka) i umieszczaj je na uprzednio przygotowanej blasze z papierem do pieczenia.
  10. Piecz ciastka ok. 10-12 minut.
  11. Studź je na kratce do temperatury pokojowej.
  12. Ubij serek śmietankowy w misce (użyj do tego miksera), aż całość będzie gładka i kremowa.
  13. Dodaj masło i ubijaj do momentu, w którym składniki się dokładnie połączą.
  14. Dodaj cukier puder z ekstraktem waniliowym i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
  15. Dopasuj do siebie podobne rozmiarem połówki ciastek.
  16. Nałóż krem na jednej połowie, po czym zamknij ciastka.
  17. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  18. Wyjmij, posyp cukrem pudrem i zajadaj.