Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pączki Crème brûlée
  • 350 g mąki pszennej luksusowej + więcej do podsypania blatu typ 550
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7-8g
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 65 g białego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g śmietany 36% kremówki
Nadzienie a'la Crème brûlée
  • 250 ml mleka 3 2%
  • 65 g białego cukru
  • 3 żółtka z dużych jajek
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki mąki pszennej uniwersalnej typ 480
  • 1 laska wanilii
Przypalana skorupka
  • 75 g białego cukru
  • 1 łyżka wody
Wskazówki
Ciasto drożdżowe
  1. Wymieszaj w misce drożdże z wodą i cukrem. Odstaw na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Dodaj skórkę z cytryny, wanilię i żółtka. Wymieszaj.

  3. Wsypuj stopniowo mąkę z solą, miksując aż uzyskasz jednolitą masę.
  4. Dodaj masło ze śmietaną i miksuj na średnich obrotach miksera przez ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lepkie.
  5. Przenieś masę na pączki do miski wysmarowanej olejem.
  6. Zawiń miskę i daj ciastu wyrosnąć przez ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  7. Wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i zakładaj je krawędziami na siebie, po czym spłaszcz dłońmi i posyp mąką jeszcze raz z każdej strony.
  8. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5cm.
  9. Wytnij z ciasta okręgi przy użyciu formy do ciastek.
  10. Ułóż okręgi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem.
  11. Owiń blachę folią spożywczą i daj wyrosnąć pączkom jeszcze ok. 45 minut.
  12. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  13. Piecz pączki ok. 10 minut, aż będą zarumienione i puszyste.
  14. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie a'la Crème brûlée
  1. Wymieszaj w rondelku mleko z połową porcji cukru.
  2. Doprowadź do zagotowania na średnim ogniu.
  3. W osobnej misce wymieszaj żółtka z solą, ziarenkami wanilii wykrojonymi z laski i pozostałym cukrem. Rób to przy użyciu trzepaczki.
  4. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
  5. Kiedy mleko się zagotuje, przelewaj strużką jego 1/3 do mieszanki jajeczno-waniliowej, mieszając energicznie.
  6. Przelej zawartość miski z powrotem do rondelka i mieszaj, aż krem się zagęści.
  7. Przenieś krem do miski żaroodpornej, owiń naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż całkowicie wystygnie.
Wykańczanie pączków
  1. Nałóż nadzienie do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania.
  2. Nabij tylką pączki i nadziej je kremem.
  3. Wymieszaj w miseczce wodę z cukrem.
  4. Rozsmaruj mieszankę pędzelkiem po pączkach i daj jej osiąść na 5 minut.
  5. Przypalaj cukier palnikiem gazowym albo włóż pączki do piekarnika z opcją grilla na kilka minut, aż z cukru powstanie skorupka.
  6. Zajadaj.