Go Back
Print
Drukuj
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pączki Crème brûlée
350
g
mąki pszennej luksusowej + więcej do podsypania blatu
typ 550
125
ml
ciepłej wody
1
łyżeczka skórki z cytryny
1/2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1
opakowanie suszonych drożdży
7-8g
4
żółtka z dużych jajek
65
g
białego cukru
1/4
łyżeczki soli
4
łyżki masła w temperaturze pokojowej
60
g
śmietany 36%
kremówki
Nadzienie a'la Crème brûlée
250
ml
mleka 3
2%
65
g
białego cukru
3
żółtka z dużych jajek
szczypta soli
2,5
łyżki mąki pszennej uniwersalnej
typ 480
1
laska wanilii
Przypalana skorupka
75
g
białego cukru
1
łyżka wody
Wskazówki
Ciasto drożdżowe
Wymieszaj w misce drożdże z wodą i cukrem. Odstaw na ok. 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj skórkę z cytryny, wanilię i żółtka. Wymieszaj.
Wsypuj stopniowo mąkę z solą, miksując aż uzyskasz jednolitą masę.
Dodaj masło ze śmietaną i miksuj na średnich obrotach miksera przez ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i lepkie.
Przenieś masę na pączki do miski wysmarowanej olejem.
Zawiń miskę i daj ciastu wyrosnąć przez ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i zakładaj je krawędziami na siebie, po czym spłaszcz dłońmi i posyp mąką jeszcze raz z każdej strony.
Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5cm.
Wytnij z ciasta okręgi przy użyciu formy do ciastek.
Ułóż okręgi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem.
Owiń blachę folią spożywczą i daj wyrosnąć pączkom jeszcze ok. 45 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
Piecz pączki ok. 10 minut, aż będą zarumienione i puszyste.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie a'la Crème brûlée
Wymieszaj w rondelku mleko z połową porcji cukru.
Doprowadź do zagotowania na średnim ogniu.
W osobnej misce wymieszaj żółtka z solą, ziarenkami wanilii wykrojonymi z laski i pozostałym cukrem. Rób to przy użyciu trzepaczki.
Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
Kiedy mleko się zagotuje, przelewaj strużką jego 1/3 do mieszanki jajeczno-waniliowej, mieszając energicznie.
Przelej zawartość miski z powrotem do rondelka i mieszaj, aż krem się zagęści.
Przenieś krem do miski żaroodpornej, owiń naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki, aż całkowicie wystygnie.
Wykańczanie pączków
Nałóż nadzienie do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania.
Nabij tylką pączki i nadziej je kremem.
Wymieszaj w miseczce wodę z cukrem.
Rozsmaruj mieszankę pędzelkiem po pączkach i daj jej osiąść na 5 minut.
Przypalaj cukier palnikiem gazowym albo włóż pączki do piekarnika z opcją grilla na kilka minut, aż z cukru powstanie skorupka.
Zajadaj.