Go Back
Buchnij sobie ten przepis
Składniki
Babeczki mac and cheese
  • 250 g makaronu typu kolanka
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jajko
  • 240 ml mleka 3 2%
  • 200 g sera mimolette
  • 200 g sera gouda
  • 90 g serka śmietankowego np. Łaciaty
  • 1 łyżka mielonej cebuli
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki zmiksowanych krakersów
  • Posiekana kolendra / świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Wskazówki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
  2. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę.
  3. Dodaj makaron i gotuj ok. 5 minut.
  4. Przecedź kolanka przez durszlak i przenieś go do dużej miski.
  5. Dodaj do miski masło i jajko.
  6. Wymieszaj, aż masło się stopi, a jajko pokryje makaron.
  7. Dodaj mieloną cebulę, czosnek i musztardę dijon, po czym umieść w misce serek śmietankowy wraz z mlekiem.
  8. Wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.
  9. Dodaj po 3/4 porcji z każdego sera i wymieszaj ponownie.
  10. Wysmaruj masłem formę na babeczki albo przygotuj silikonowe kokilki.
  11. Każdą z nich wypełnij równomiernie masą na babeczki.
  12. W osobnej miseczce wymieszaj zmiksowane krakersy z oliwą i szczyptą soli.
  13. Posyp masę na babeczki resztą serów i kruszonką z krakersów.
  14. Piecz babeczki ok. 30 minut.
  15. Wyjmij je z piekarnika i studź przez 10 minut.
  16. Przejedź nożem po krawędziach foremek i wyjmij z nich babeczki.
  17. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i dodaj na wierzch kilka kropel ostrego sosu (np. tabasco, louisiana lub jalapeno).