-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę.
-
Dodaj makaron i gotuj ok. 5 minut.
-
Przecedź kolanka przez durszlak i przenieś go do dużej miski.
-
Dodaj do miski masło i jajko.
-
Wymieszaj, aż masło się stopi, a jajko pokryje makaron.
-
Dodaj mieloną cebulę, czosnek i musztardę dijon, po czym umieść w misce serek śmietankowy wraz z mlekiem.
-
Wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.
-
Dodaj po 3/4 porcji z każdego sera i wymieszaj ponownie.
-
Wysmaruj masłem formę na babeczki albo przygotuj silikonowe kokilki.
-
Każdą z nich wypełnij równomiernie masą na babeczki.
-
W osobnej miseczce wymieszaj zmiksowane krakersy z oliwą i szczyptą soli.
-
Posyp masę na babeczki resztą serów i kruszonką z krakersów.
-
Piecz babeczki ok. 30 minut.
-
Wyjmij je z piekarnika i studź przez 10 minut.
-
Przejedź nożem po krawędziach foremek i wyjmij z nich babeczki.
-
Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i dodaj na wierzch kilka kropel ostrego sosu (np. tabasco, louisiana lub jalapeno).