Go Back
Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Preclowe bułki do hot dogów
  • 375 g mąki pszennej uniwersalnej + 125g mąki chlebowej typ 480, typ 650
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7g
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g sody oczyszczonej
Wskazówki
  1. Podgrzej w rondelku mleko, 125ml wody, cukier i miód, co jakiś czas mieszając.
  2. Przelej zawartość rondelka do dużej miski i dodaj drożdże.
  3. Wymieszaj i odstaw miskę na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
  4. Roztop masło na patelni i dodaj starty czosnek.
  5. Podsmażaj czosnek w maśle na małym ogniu ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  6. Połącz mąkę uniwersalną z chlebową i dodaj je do drożdży.
  7. Dodaj masło z czosnkiem.
  8. Wyrabiaj mikserem z hakami do ubijania ciasta, aż masa będzie gładka, jednolita i elastyczna.
  9. Podziel masę na 6 lub 8 części, w zależności od tego, jak duże chcesz wypiec bułki.
  10. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  11. Umieść bułki na blasze posypanej mąką.
  12. Zakryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  13. Wyjmij bułki, przenieś je na posypany mąką blat i uformuj z nich wałki o długości ok. 15cm.
  14. Umieść bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zakryj folią spożywczą.
  15. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  16. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg).
  17. Zdejmij folię z bułek i uformuj je z powrotem w kuleczki bez zbytniego zagniatania.
  18. Uformuj z nich znowu wałki na blacie podsypanym mąką.
  19. Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody i dodaj sodę oczyszczoną.
  20. Gotuj bułki w roztworze partiami, maksymalnie po 2 w garnku, po 30 sekund z każdej strony.
  21. Wyjmij je płaską łyżką cedzakową na blachę wyłożoną nowym papierem do pieczenia, wcześniej posmarowanym olejem i podsypanym mąką.
  22. Posyp bułki grubo zmieloną solą i zrób na nich poziome nacięcia.
  23. Włóż blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut.
  24. Wyjmij blachę i wystudź pieczywo