-
Podgrzej w rondelku mleko, 125ml wody, cukier i miód, co jakiś czas mieszając.
-
Przelej zawartość rondelka do dużej miski i dodaj drożdże.
-
Wymieszaj i odstaw miskę na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
-
Roztop masło na patelni i dodaj starty czosnek.
-
Podsmażaj czosnek w maśle na małym ogniu ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
-
Połącz mąkę uniwersalną z chlebową i dodaj je do drożdży.
-
Dodaj masło z czosnkiem.
-
Wyrabiaj mikserem z hakami do ubijania ciasta, aż masa będzie gładka, jednolita i elastyczna.
-
Podziel masę na 6 lub 8 części, w zależności od tego, jak duże chcesz wypiec bułki.
-
Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
-
Umieść bułki na blasze posypanej mąką.
-
Zakryj folią spożywczą i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
-
Wyjmij bułki, przenieś je na posypany mąką blat i uformuj z nich wałki o długości ok. 15cm.
-
Umieść bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zakryj folią spożywczą.
-
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
-
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (termoobieg).
-
Zdejmij folię z bułek i uformuj je z powrotem w kuleczki bez zbytniego zagniatania.
-
Uformuj z nich znowu wałki na blacie podsypanym mąką.
-
Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody i dodaj sodę oczyszczoną.
-
Gotuj bułki w roztworze partiami, maksymalnie po 2 w garnku, po 30 sekund z każdej strony.
-
Wyjmij je płaską łyżką cedzakową na blachę wyłożoną nowym papierem do pieczenia, wcześniej posmarowanym olejem i podsypanym mąką.
-
Posyp bułki grubo zmieloną solą i zrób na nich poziome nacięcia.
-
Włóż blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut.
-
Wyjmij blachę i wystudź pieczywo