-
Wymieszaj w dużej misce sok ananasowy z mlekiem, masłem, jajkami, solą, cukrem i drożdżami.
-
Dodaj 250g mąki i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
-
Weź mikser z hakami do wyrabiania ciasta, włącz niskie obroty i zacznij miksować, dodawając partiami mąkę, aż wykończysz całą porcję, a masa na ciasto będzie jednolita.
-
Zmień obroty na wysokie i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Masa powinna być elastyczna i gładka, ale gdyby zbytnio kleiła się do rąk, przenieś ją na posypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze ręcznie ok. 2 minuty.
-
Umieść ciasto na bułki w osobnej dużej misce, zakryj naczynie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
-
Wyjmij ciasto, przełóż je na blat, spłaszcz dłońmi i podziel na 16 równych części.
-
Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
-
Ułóż bułeczki blisko obok siebie w płaskiej formie do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Posmaruj je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody.
-
Owiń formę folią spożywczą i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg).
-
Piecz bułki ok. 20 minut.